Characterization of the new commercial available β-galactosidases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917185" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917185 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.
Original language description
B-galaktosidasa se v průmyslovém měřítku využívá pro hydrolýzu laktosy nebo pro vyrobu galaktooligosacharidů. Doposud bylo pro tyto účely dostupných jen několik enzymových preparátů, v poslední době byly na trh uvedeny dvě nové β-galaktosidasy Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Dánsko) a NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Dánsko). Cílem práce bylo porovnání těchto enzymů s tradičně používanou β-galaktosidasou Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V., Nizozemí) pro hydrolýzu laktosy v mléce a syntézu galaktooligosacharidů v pufru. Koncentrace sacharidů byly stanoveny pomocí HPLC. Byla provedena hydrolýza laktosy při 6 a 37 °C a při různé hodnotě pH. Při teplotě 37 °C byl koncentrace laktosy v mléce po 3 h 0,1 % s dávkou enzymu 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1,5 g/L a 1,9 g/L (Saphera). Saphera i NOLA Fit na rozdíl od enzymu Maxilact vykazují aktivitu i při sníženém pH mléka na hodnotu 5,5. Tvorba galaktooligosacharidů byla sledována v pufru (pH 6,5) s obsahem laktosy 400 g/L při 40 °C s dobou reakce 4 h. Podle našich výsledků nejvyšší výtěžek galaktooligosacharidů se stupněm polymerace 3 a 4 prokázal Maxilact LGI (14%) za 60 min s konverzí laktosy 60%. Nové enzymy Saphera a NOLA Fit dosáhly v obou koncentracích (10 U/ml, 20 U/ml) koncentraci GOS – 10%, při 70-72% resp. 48-52% konverze laktosy. Naše výsledky mohou být použity pro další vyšetřování hydrolýzy laktosy a syntézy galaktooligosacharidů.
Czech name
Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.
Czech description
B-galaktosidasa se v průmyslovém měřítku využívá pro hydrolýzu laktosy nebo pro vyrobu galaktooligosacharidů. Doposud bylo pro tyto účely dostupných jen několik enzymových preparátů, v poslední době byly na trh uvedeny dvě nové β-galaktosidasy Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Dánsko) a NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Dánsko). Cílem práce bylo porovnání těchto enzymů s tradičně používanou β-galaktosidasou Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V., Nizozemí) pro hydrolýzu laktosy v mléce a syntézu galaktooligosacharidů v pufru. Koncentrace sacharidů byly stanoveny pomocí HPLC. Byla provedena hydrolýza laktosy při 6 a 37 °C a při různé hodnotě pH. Při teplotě 37 °C byl koncentrace laktosy v mléce po 3 h 0,1 % s dávkou enzymu 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1,5 g/L a 1,9 g/L (Saphera). Saphera i NOLA Fit na rozdíl od enzymu Maxilact vykazují aktivitu i při sníženém pH mléka na hodnotu 5,5. Tvorba galaktooligosacharidů byla sledována v pufru (pH 6,5) s obsahem laktosy 400 g/L při 40 °C s dobou reakce 4 h. Podle našich výsledků nejvyšší výtěžek galaktooligosacharidů se stupněm polymerace 3 a 4 prokázal Maxilact LGI (14%) za 60 min s konverzí laktosy 60%. Nové enzymy Saphera a NOLA Fit dosáhly v obou koncentracích (10 U/ml, 20 U/ml) koncentraci GOS – 10%, při 70-72% resp. 48-52% konverze laktosy. Naše výsledky mohou být použity pro další vyšetřování hydrolýzy laktosy a syntézy galaktooligosacharidů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
211-214
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—