All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characterization of the new commercial available β-galactosidases

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917185" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917185 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.

  • Original language description

    B-galaktosidasa se v průmyslovém měřítku využívá pro hydrolýzu laktosy nebo pro vyrobu galaktooligosacharidů. Doposud bylo pro tyto účely dostupných jen několik enzymových preparátů, v poslední době byly na trh uvedeny dvě nové β-galaktosidasy Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Dánsko) a NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Dánsko). Cílem práce bylo porovnání těchto enzymů s tradičně používanou β-galaktosidasou Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V., Nizozemí) pro hydrolýzu laktosy v mléce a syntézu galaktooligosacharidů v pufru. Koncentrace sacharidů byly stanoveny pomocí HPLC. Byla provedena hydrolýza laktosy při 6 a 37 °C a při různé hodnotě pH. Při teplotě 37 °C byl koncentrace laktosy v mléce po 3 h 0,1 % s dávkou enzymu 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1,5 g/L a 1,9 g/L (Saphera). Saphera i NOLA Fit na rozdíl od enzymu Maxilact vykazují aktivitu i při sníženém pH mléka na hodnotu 5,5. Tvorba galaktooligosacharidů byla sledována v pufru (pH 6,5) s obsahem laktosy 400 g/L při 40 °C s dobou reakce 4 h. Podle našich výsledků nejvyšší výtěžek galaktooligosacharidů se stupněm polymerace 3 a 4 prokázal Maxilact LGI (14%) za 60 min s konverzí laktosy 60%. Nové enzymy Saphera a NOLA Fit dosáhly v obou koncentracích (10 U/ml, 20 U/ml) koncentraci GOS – 10%, při 70-72% resp. 48-52% konverze laktosy. Naše výsledky mohou být použity pro další vyšetřování hydrolýzy laktosy a syntézy galaktooligosacharidů.

  • Czech name

    Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.

  • Czech description

    B-galaktosidasa se v průmyslovém měřítku využívá pro hydrolýzu laktosy nebo pro vyrobu galaktooligosacharidů. Doposud bylo pro tyto účely dostupných jen několik enzymových preparátů, v poslední době byly na trh uvedeny dvě nové β-galaktosidasy Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Dánsko) a NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Dánsko). Cílem práce bylo porovnání těchto enzymů s tradičně používanou β-galaktosidasou Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V., Nizozemí) pro hydrolýzu laktosy v mléce a syntézu galaktooligosacharidů v pufru. Koncentrace sacharidů byly stanoveny pomocí HPLC. Byla provedena hydrolýza laktosy při 6 a 37 °C a při různé hodnotě pH. Při teplotě 37 °C byl koncentrace laktosy v mléce po 3 h 0,1 % s dávkou enzymu 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1,5 g/L a 1,9 g/L (Saphera). Saphera i NOLA Fit na rozdíl od enzymu Maxilact vykazují aktivitu i při sníženém pH mléka na hodnotu 5,5. Tvorba galaktooligosacharidů byla sledována v pufru (pH 6,5) s obsahem laktosy 400 g/L při 40 °C s dobou reakce 4 h. Podle našich výsledků nejvyšší výtěžek galaktooligosacharidů se stupněm polymerace 3 a 4 prokázal Maxilact LGI (14%) za 60 min s konverzí laktosy 60%. Nové enzymy Saphera a NOLA Fit dosáhly v obou koncentracích (10 U/ml, 20 U/ml) koncentraci GOS – 10%, při 70-72% resp. 48-52% konverze laktosy. Naše výsledky mohou být použity pro další vyšetřování hydrolýzy laktosy a syntézy galaktooligosacharidů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    211-214

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article