All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of commercial enzymes for synthesis of galactooligosaccharides

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921563" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921563 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.

  • Original language description

    Galaktooligosacharidy (GOS) obsahují 2 až 9 sacharidových jednotek galaktosy a terminální glukosu a jsou používány v potravinářském průmyslu především kvůli jejich prebiotickým vlastnostem. Komerčně jsou GOS produkovány z laktosy glykosidovými hydrolasami, jako jsou β galaktosidasy (EC 3.2.1.23), které vykazují tranglaktosylační vlastnosti. V této práci byla použita kombinace různých komerčních β-galaktosidas, které pocházejí z Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) a Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L a NOLA Fit 5500). Byl sledován jejich vliv na finální složení produktu, výtěžek GOS a koncentraci zbytkové laktosy. Z dosažených výsledků vyplývá, že s použitím jednotlivých enzymů byl nejvyšší výtěžek GOS, 133,2 g/L, dosažen za 90 minut pomocí enzymu Maxilact LGi 5000 (ML) a 129,9 g/L za 75 minut pomocí Maxilact A4 (MA). Přidání NOLA Fit (NF) nebo Saphera (SA) do roztoku po ML vedlo ke snížení laktosy až na 5 g/L. Přidání ML do roztoku po MA s úpravou pH na 6,5 způsobilo zvýšení GOS na 141,1 g/L. Použitím kombinací enzymů bylo možné dosáhnout nižšího obsahu laktosy a vysokých výtěžků GOS.

  • Czech name

    Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.

  • Czech description

    Galaktooligosacharidy (GOS) obsahují 2 až 9 sacharidových jednotek galaktosy a terminální glukosu a jsou používány v potravinářském průmyslu především kvůli jejich prebiotickým vlastnostem. Komerčně jsou GOS produkovány z laktosy glykosidovými hydrolasami, jako jsou β galaktosidasy (EC 3.2.1.23), které vykazují tranglaktosylační vlastnosti. V této práci byla použita kombinace různých komerčních β-galaktosidas, které pocházejí z Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) a Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L a NOLA Fit 5500). Byl sledován jejich vliv na finální složení produktu, výtěžek GOS a koncentraci zbytkové laktosy. Z dosažených výsledků vyplývá, že s použitím jednotlivých enzymů byl nejvyšší výtěžek GOS, 133,2 g/L, dosažen za 90 minut pomocí enzymu Maxilact LGi 5000 (ML) a 129,9 g/L za 75 minut pomocí Maxilact A4 (MA). Přidání NOLA Fit (NF) nebo Saphera (SA) do roztoku po ML vedlo ke snížení laktosy až na 5 g/L. Přidání ML do roztoku po MA s úpravou pH na 6,5 způsobilo zvýšení GOS na 141,1 g/L. Použitím kombinací enzymů bylo možné dosáhnout nižšího obsahu laktosy a vysokých výtěžků GOS.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    144-147

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 23, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article