Application of commercial enzymes for synthesis of galactooligosaccharides
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921563" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921563 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.
Original language description
Galaktooligosacharidy (GOS) obsahují 2 až 9 sacharidových jednotek galaktosy a terminální glukosu a jsou používány v potravinářském průmyslu především kvůli jejich prebiotickým vlastnostem. Komerčně jsou GOS produkovány z laktosy glykosidovými hydrolasami, jako jsou β galaktosidasy (EC 3.2.1.23), které vykazují tranglaktosylační vlastnosti. V této práci byla použita kombinace různých komerčních β-galaktosidas, které pocházejí z Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) a Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L a NOLA Fit 5500). Byl sledován jejich vliv na finální složení produktu, výtěžek GOS a koncentraci zbytkové laktosy. Z dosažených výsledků vyplývá, že s použitím jednotlivých enzymů byl nejvyšší výtěžek GOS, 133,2 g/L, dosažen za 90 minut pomocí enzymu Maxilact LGi 5000 (ML) a 129,9 g/L za 75 minut pomocí Maxilact A4 (MA). Přidání NOLA Fit (NF) nebo Saphera (SA) do roztoku po ML vedlo ke snížení laktosy až na 5 g/L. Přidání ML do roztoku po MA s úpravou pH na 6,5 způsobilo zvýšení GOS na 141,1 g/L. Použitím kombinací enzymů bylo možné dosáhnout nižšího obsahu laktosy a vysokých výtěžků GOS.
Czech name
Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.
Czech description
Galaktooligosacharidy (GOS) obsahují 2 až 9 sacharidových jednotek galaktosy a terminální glukosu a jsou používány v potravinářském průmyslu především kvůli jejich prebiotickým vlastnostem. Komerčně jsou GOS produkovány z laktosy glykosidovými hydrolasami, jako jsou β galaktosidasy (EC 3.2.1.23), které vykazují tranglaktosylační vlastnosti. V této práci byla použita kombinace různých komerčních β-galaktosidas, které pocházejí z Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) a Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L a NOLA Fit 5500). Byl sledován jejich vliv na finální složení produktu, výtěžek GOS a koncentraci zbytkové laktosy. Z dosažených výsledků vyplývá, že s použitím jednotlivých enzymů byl nejvyšší výtěžek GOS, 133,2 g/L, dosažen za 90 minut pomocí enzymu Maxilact LGi 5000 (ML) a 129,9 g/L za 75 minut pomocí Maxilact A4 (MA). Přidání NOLA Fit (NF) nebo Saphera (SA) do roztoku po ML vedlo ke snížení laktosy až na 5 g/L. Přidání ML do roztoku po MA s úpravou pH na 6,5 způsobilo zvýšení GOS na 141,1 g/L. Použitím kombinací enzymů bylo možné dosáhnout nižšího obsahu laktosy a vysokých výtěžků GOS.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
144-147
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—