Lactobacillus plantarum and his potential for use in dairy industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917361" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917361 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích
Original language description
Bakterie mléčného kvašení jsou klasicky využívány při výrobě celé řady fermentovaných výrobků, jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou předmětem řady vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřuje na studium funkčních vlastností kmenů Lactobacillus plantarum a jeho aplikace v mlékárenských výrobcích. V práci jsou shrnuty obecně poznatky o vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a dosavadních znalostech z oblasti zdravotních účinků zaměřených na kmen L. plantarum 299v. Experimentální část práce je věnována charakteristice (antimikrobiální a antifungální aktivita, růst v prostředí žlučových solí a cholesterolu, autoagregace) osmi vybraných kmenů L. plantarum a jejich schopnosti využívat netradiční rostlinné substráty jako potencionální prebiotika. Poslední část prezentace se týká průkazu genů a aktivity enzymu hydrolasa žlučových solí a schopnosti testovaných kmenů snižovat koncentraci volného cholesterolu v médiu.
Czech name
Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích
Czech description
Bakterie mléčného kvašení jsou klasicky využívány při výrobě celé řady fermentovaných výrobků, jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou předmětem řady vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřuje na studium funkčních vlastností kmenů Lactobacillus plantarum a jeho aplikace v mlékárenských výrobcích. V práci jsou shrnuty obecně poznatky o vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a dosavadních znalostech z oblasti zdravotních účinků zaměřených na kmen L. plantarum 299v. Experimentální část práce je věnována charakteristice (antimikrobiální a antifungální aktivita, růst v prostředí žlučových solí a cholesterolu, autoagregace) osmi vybraných kmenů L. plantarum a jejich schopnosti využívat netradiční rostlinné substráty jako potencionální prebiotika. Poslední část prezentace se týká průkazu genů a aktivity enzymu hydrolasa žlučových solí a schopnosti testovaných kmenů snižovat koncentraci volného cholesterolu v médiu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
67-72
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—