All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lactobacillus plantarum and his potential for use in dairy industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917361" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917361 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích

  • Original language description

    Bakterie mléčného kvašení jsou klasicky využívány při výrobě celé řady fermentovaných výrobků, jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou předmětem řady vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřuje na studium funkčních vlastností kmenů Lactobacillus plantarum a jeho aplikace v mlékárenských výrobcích. V práci jsou shrnuty obecně poznatky o vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a dosavadních znalostech z oblasti zdravotních účinků zaměřených na kmen L. plantarum 299v. Experimentální část práce je věnována charakteristice (antimikrobiální a antifungální aktivita, růst v prostředí žlučových solí a cholesterolu, autoagregace) osmi vybraných kmenů L. plantarum a jejich schopnosti využívat netradiční rostlinné substráty jako potencionální prebiotika. Poslední část prezentace se týká průkazu genů a aktivity enzymu hydrolasa žlučových solí a schopnosti testovaných kmenů snižovat koncentraci volného cholesterolu v médiu.

  • Czech name

    Lactobacillus plantarum a jeho potenciál pro využití v mlékárenských technologiích

  • Czech description

    Bakterie mléčného kvašení jsou klasicky využívány při výrobě celé řady fermentovaných výrobků, jejich specifické metabolity a zdravotní účinky jsou předmětem řady vědeckých studií. V posledních letech se pozornost zaměřuje na studium funkčních vlastností kmenů Lactobacillus plantarum a jeho aplikace v mlékárenských výrobcích. V práci jsou shrnuty obecně poznatky o vlastnostech L. plantarum, jeho výskytu, metabolickém profilu a dosavadních znalostech z oblasti zdravotních účinků zaměřených na kmen L. plantarum 299v. Experimentální část práce je věnována charakteristice (antimikrobiální a antifungální aktivita, růst v prostředí žlučových solí a cholesterolu, autoagregace) osmi vybraných kmenů L. plantarum a jejich schopnosti využívat netradiční rostlinné substráty jako potencionální prebiotika. Poslední část prezentace se týká průkazu genů a aktivity enzymu hydrolasa žlučových solí a schopnosti testovaných kmenů snižovat koncentraci volného cholesterolu v médiu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    67-72

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article