All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

81/5000 Determination of natural and foreign amylases for evaluation of honey quality and authenticity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917363" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917363 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení přirozených a cizích amylas pro hodnocení kvality a autenticity medu

  • Original language description

    Med je často vyhledávaná potravina s výjimečnými nutričními vlastnostmi. Na českém trhu se neustále vyskytuje velké množství falšovaných či nekvalitních medů. Ve většině zemí je využívána aktivita enzymů jako legislativní ukazatel čerstvosti či zpracování. Stanovení cizích amylas obvykle slouží pro zjištění přídavku škrobových sirupů do medu, což je obecně považováno za nejčastější způsob falšování. Cílem této práce je ověření metod pro stanovení aktivity amylas v medu. Pro otestování metod byly použity modelové vzorky obsahující tři základní druhy amylas (α-, β- a γ-amylasa) a reálné vzorky z české tržní sítě. Pro stanovení aktivity α-amylasy byly použity 3 metody (metoda podle Schadeho, Phadebas metoda a Alfa Amylase Megazyme test) a pro zjištění aktivity β-amylasy byl použit Beta Amylase Megazyme test. Přirozeně se v medu vyskytuje pouze α-amylasa, přítomnost β- nebo γ-amylasy ukazuje na přídavek škrobových sirupů.

  • Czech name

    Stanovení přirozených a cizích amylas pro hodnocení kvality a autenticity medu

  • Czech description

    Med je často vyhledávaná potravina s výjimečnými nutričními vlastnostmi. Na českém trhu se neustále vyskytuje velké množství falšovaných či nekvalitních medů. Ve většině zemí je využívána aktivita enzymů jako legislativní ukazatel čerstvosti či zpracování. Stanovení cizích amylas obvykle slouží pro zjištění přídavku škrobových sirupů do medu, což je obecně považováno za nejčastější způsob falšování. Cílem této práce je ověření metod pro stanovení aktivity amylas v medu. Pro otestování metod byly použity modelové vzorky obsahující tři základní druhy amylas (α-, β- a γ-amylasa) a reálné vzorky z české tržní sítě. Pro stanovení aktivity α-amylasy byly použity 3 metody (metoda podle Schadeho, Phadebas metoda a Alfa Amylase Megazyme test) a pro zjištění aktivity β-amylasy byl použit Beta Amylase Megazyme test. Přirozeně se v medu vyskytuje pouze α-amylasa, přítomnost β- nebo γ-amylasy ukazuje na přídavek škrobových sirupů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    1802-1433

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    102-106

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 28, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article