All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Utilization of gas chromatography with olfactometric detector for prediction of durability and identification of causes of sensory defects of dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917389" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917389 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro predikci trvanlivosti a identifikaci příčin smyslových vad mléčných výrobků

  • Original language description

    Uspokojivý vzhled, chuť a vůně jsou primárními kritérii pro zákazníka a omezujícími faktory pro další zpracování a skladování produktu. Senzorické vady mohou nastat v důsledku mikrobiální kontaminace, chemických nebo enzymatických změn složek nebo vnějšího znečištění životního prostředí. Syrovátka s bohatým výživovým obsahem je vysoce náchylná k takovým nežádoucím vadám (nežádoucím smyslovým odchylkám). Kapalná syrovátka se obvykle dále zpracovává v jednotlivých jednotkových operacích (např. sušení, bělení, hydrolýza, skladování) mohou vyvolat nové smyslové aktivní látky. Zastaralá chuť a kartónová příchut (spojená s přítomností hexanalu, 1-okten-3-onu a dalších) sušených syrovátkových výrobků patří k nejčastějším klinickým stížnostem a oxidace lipidů spolu s Maillardovými reakcemi patří k primárním mechanismům vzniku zápachu. Cílem této práce bylo ověřit postup založený na izolaci těkavých látek pomocí mikroextrakce v pevné fázi a jejich stanovení pomocí plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem. Hlavním úkolem bylo posoudit, zda je tato metoda schopna identifikovat a kvantifikovat nejdůležitější ukazatele mikrobiálních, fyziologických a chemických změn vznikajících ve vzorku syrovátkového vzorku během výroby a skladování a zároveň předběžně charakterizovat možné nežádoucí změny v mléčných výrobcích a jejich senzoricky aktivní ukazatele.

  • Czech name

    Využití plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro predikci trvanlivosti a identifikaci příčin smyslových vad mléčných výrobků

  • Czech description

    Uspokojivý vzhled, chuť a vůně jsou primárními kritérii pro zákazníka a omezujícími faktory pro další zpracování a skladování produktu. Senzorické vady mohou nastat v důsledku mikrobiální kontaminace, chemických nebo enzymatických změn složek nebo vnějšího znečištění životního prostředí. Syrovátka s bohatým výživovým obsahem je vysoce náchylná k takovým nežádoucím vadám (nežádoucím smyslovým odchylkám). Kapalná syrovátka se obvykle dále zpracovává v jednotlivých jednotkových operacích (např. sušení, bělení, hydrolýza, skladování) mohou vyvolat nové smyslové aktivní látky. Zastaralá chuť a kartónová příchut (spojená s přítomností hexanalu, 1-okten-3-onu a dalších) sušených syrovátkových výrobků patří k nejčastějším klinickým stížnostem a oxidace lipidů spolu s Maillardovými reakcemi patří k primárním mechanismům vzniku zápachu. Cílem této práce bylo ověřit postup založený na izolaci těkavých látek pomocí mikroextrakce v pevné fázi a jejich stanovení pomocí plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem. Hlavním úkolem bylo posoudit, zda je tato metoda schopna identifikovat a kvantifikovat nejdůležitější ukazatele mikrobiálních, fyziologických a chemických změn vznikajících ve vzorku syrovátkového vzorku během výroby a skladování a zároveň předběžně charakterizovat možné nežádoucí změny v mléčných výrobcích a jejich senzoricky aktivní ukazatele.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    79-84

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article