Utilization of gas chromatography with olfactometric detector for prediction of durability and identification of causes of sensory defects of dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917389" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917389 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro predikci trvanlivosti a identifikaci příčin smyslových vad mléčných výrobků
Original language description
Uspokojivý vzhled, chuť a vůně jsou primárními kritérii pro zákazníka a omezujícími faktory pro další zpracování a skladování produktu. Senzorické vady mohou nastat v důsledku mikrobiální kontaminace, chemických nebo enzymatických změn složek nebo vnějšího znečištění životního prostředí. Syrovátka s bohatým výživovým obsahem je vysoce náchylná k takovým nežádoucím vadám (nežádoucím smyslovým odchylkám). Kapalná syrovátka se obvykle dále zpracovává v jednotlivých jednotkových operacích (např. sušení, bělení, hydrolýza, skladování) mohou vyvolat nové smyslové aktivní látky. Zastaralá chuť a kartónová příchut (spojená s přítomností hexanalu, 1-okten-3-onu a dalších) sušených syrovátkových výrobků patří k nejčastějším klinickým stížnostem a oxidace lipidů spolu s Maillardovými reakcemi patří k primárním mechanismům vzniku zápachu. Cílem této práce bylo ověřit postup založený na izolaci těkavých látek pomocí mikroextrakce v pevné fázi a jejich stanovení pomocí plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem. Hlavním úkolem bylo posoudit, zda je tato metoda schopna identifikovat a kvantifikovat nejdůležitější ukazatele mikrobiálních, fyziologických a chemických změn vznikajících ve vzorku syrovátkového vzorku během výroby a skladování a zároveň předběžně charakterizovat možné nežádoucí změny v mléčných výrobcích a jejich senzoricky aktivní ukazatele.
Czech name
Využití plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro predikci trvanlivosti a identifikaci příčin smyslových vad mléčných výrobků
Czech description
Uspokojivý vzhled, chuť a vůně jsou primárními kritérii pro zákazníka a omezujícími faktory pro další zpracování a skladování produktu. Senzorické vady mohou nastat v důsledku mikrobiální kontaminace, chemických nebo enzymatických změn složek nebo vnějšího znečištění životního prostředí. Syrovátka s bohatým výživovým obsahem je vysoce náchylná k takovým nežádoucím vadám (nežádoucím smyslovým odchylkám). Kapalná syrovátka se obvykle dále zpracovává v jednotlivých jednotkových operacích (např. sušení, bělení, hydrolýza, skladování) mohou vyvolat nové smyslové aktivní látky. Zastaralá chuť a kartónová příchut (spojená s přítomností hexanalu, 1-okten-3-onu a dalších) sušených syrovátkových výrobků patří k nejčastějším klinickým stížnostem a oxidace lipidů spolu s Maillardovými reakcemi patří k primárním mechanismům vzniku zápachu. Cílem této práce bylo ověřit postup založený na izolaci těkavých látek pomocí mikroextrakce v pevné fázi a jejich stanovení pomocí plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem. Hlavním úkolem bylo posoudit, zda je tato metoda schopna identifikovat a kvantifikovat nejdůležitější ukazatele mikrobiálních, fyziologických a chemických změn vznikajících ve vzorku syrovátkového vzorku během výroby a skladování a zároveň předběžně charakterizovat možné nežádoucí změny v mléčných výrobcích a jejich senzoricky aktivní ukazatele.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
79-84
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—