Optimization and verification of gas chromatography method with olfactometric detector for evaluation of whey smell
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917341" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917341 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace a ověření metody plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně syrovátky
Original language description
Syrovátka je vedlejší mléčný produkt, který vzniká při výrobě sýrů po srážení mléka nebo se za ni považuje také mléčná složka uvolňovaná po fermentaci při výrobě jiných mléčných výrobků, nejčastěji jogurtů. Obsahuje většinu ve vodě rozpustných složek mléka, kromě minerálních látek vázaných na kasein. Chemicky se jedná o směs vody, tuku, bílkovin (převážně ve vodě rozpustných), laktózy, kyseliny mléčné a minerálních látek (hlavně vápníku a zinku). K typické chuti syrovátky přispívají především tyto sloučeniny 2,3-butandion, 2-butanol, hexanal, 1-okten-3-on, kyselina máselná a další. Díky svému bohatému nutričnímu obsahu je velmi náchylná na nežádoucí senzorické odchylky mikrobiologického, enzymatického i chemického původu. Senzorická analýza nedokáže obvykle jednoznačně identifikovat specifické látky zodpovědné za přípach, kdyžto plynová chromatografie ve spojení s olfaktometrickým detektorem za určitých předpokladů ano. Cílem předložené práce je navrhnout a ověřit podmínky plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně a identifikaci senzorických odchylek syrovátky. Mezi testované podmínky patří: metoda kvalitativní a kvantitativní olfaktometrické analýzy a počet hodnotitelů a jejich trénink, metoda a způsob izolace senzoricky aktivních látek, chromatografické podmínky (výběr kolony a teplotní program).
Czech name
Optimalizace a ověření metody plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně syrovátky
Czech description
Syrovátka je vedlejší mléčný produkt, který vzniká při výrobě sýrů po srážení mléka nebo se za ni považuje také mléčná složka uvolňovaná po fermentaci při výrobě jiných mléčných výrobků, nejčastěji jogurtů. Obsahuje většinu ve vodě rozpustných složek mléka, kromě minerálních látek vázaných na kasein. Chemicky se jedná o směs vody, tuku, bílkovin (převážně ve vodě rozpustných), laktózy, kyseliny mléčné a minerálních látek (hlavně vápníku a zinku). K typické chuti syrovátky přispívají především tyto sloučeniny 2,3-butandion, 2-butanol, hexanal, 1-okten-3-on, kyselina máselná a další. Díky svému bohatému nutričnímu obsahu je velmi náchylná na nežádoucí senzorické odchylky mikrobiologického, enzymatického i chemického původu. Senzorická analýza nedokáže obvykle jednoznačně identifikovat specifické látky zodpovědné za přípach, kdyžto plynová chromatografie ve spojení s olfaktometrickým detektorem za určitých předpokladů ano. Cílem předložené práce je navrhnout a ověřit podmínky plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně a identifikaci senzorických odchylek syrovátky. Mezi testované podmínky patří: metoda kvalitativní a kvantitativní olfaktometrické analýzy a počet hodnotitelů a jejich trénink, metoda a způsob izolace senzoricky aktivních látek, chromatografické podmínky (výběr kolony a teplotní program).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Number of pages
5
Pages from-to
84-88
Publisher name
VŠCHT + VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 28, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—