All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optimization and verification of gas chromatography method with olfactometric detector for evaluation of whey smell

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917341" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917341 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace a ověření metody plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně syrovátky

  • Original language description

    Syrovátka je vedlejší mléčný produkt, který vzniká při výrobě sýrů po srážení mléka nebo se za ni považuje také mléčná složka uvolňovaná po fermentaci při výrobě jiných mléčných výrobků, nejčastěji jogurtů. Obsahuje většinu ve vodě rozpustných složek mléka, kromě minerálních látek vázaných na kasein. Chemicky se jedná o směs vody, tuku, bílkovin (převážně ve vodě rozpustných), laktózy, kyseliny mléčné a minerálních látek (hlavně vápníku a zinku). K typické chuti syrovátky přispívají především tyto sloučeniny 2,3-butandion, 2-butanol, hexanal, 1-okten-3-on, kyselina máselná a další. Díky svému bohatému nutričnímu obsahu je velmi náchylná na nežádoucí senzorické odchylky mikrobiologického, enzymatického i chemického původu. Senzorická analýza nedokáže obvykle jednoznačně identifikovat specifické látky zodpovědné za přípach, kdyžto plynová chromatografie ve spojení s olfaktometrickým detektorem za určitých předpokladů ano. Cílem předložené práce je navrhnout a ověřit podmínky plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně a identifikaci senzorických odchylek syrovátky. Mezi testované podmínky patří: metoda kvalitativní a kvantitativní olfaktometrické analýzy a počet hodnotitelů a jejich trénink, metoda a způsob izolace senzoricky aktivních látek, chromatografické podmínky (výběr kolony a teplotní program).

  • Czech name

    Optimalizace a ověření metody plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně syrovátky

  • Czech description

    Syrovátka je vedlejší mléčný produkt, který vzniká při výrobě sýrů po srážení mléka nebo se za ni považuje také mléčná složka uvolňovaná po fermentaci při výrobě jiných mléčných výrobků, nejčastěji jogurtů. Obsahuje většinu ve vodě rozpustných složek mléka, kromě minerálních látek vázaných na kasein. Chemicky se jedná o směs vody, tuku, bílkovin (převážně ve vodě rozpustných), laktózy, kyseliny mléčné a minerálních látek (hlavně vápníku a zinku). K typické chuti syrovátky přispívají především tyto sloučeniny 2,3-butandion, 2-butanol, hexanal, 1-okten-3-on, kyselina máselná a další. Díky svému bohatému nutričnímu obsahu je velmi náchylná na nežádoucí senzorické odchylky mikrobiologického, enzymatického i chemického původu. Senzorická analýza nedokáže obvykle jednoznačně identifikovat specifické látky zodpovědné za přípach, kdyžto plynová chromatografie ve spojení s olfaktometrickým detektorem za určitých předpokladů ano. Cílem předložené práce je navrhnout a ověřit podmínky plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro hodnocení vůně a identifikaci senzorických odchylek syrovátky. Mezi testované podmínky patří: metoda kvalitativní a kvantitativní olfaktometrické analýzy a počet hodnotitelů a jejich trénink, metoda a způsob izolace senzoricky aktivních látek, chromatografické podmínky (výběr kolony a teplotní program).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

    1802-1433

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    84-88

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 28, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article