Analysis of volatile compounds in reformulated cheeses with mold inside the dough
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930940" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930940 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43930941
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza těkavých látek u reformulovaných sýrů s plísní v těstě
Original language description
Reformulace sýrů je v současné době velmi aktuální téma, neboť se jedná o výrobky s poměrně vysokým obsahem soli. Nadměrný příjem chloridu sodného se považuje za významné zdravotní riziko, proto se výrobci snaží jeho obsah snížit, ale současně neovlivnit senzorické vlastnosti výrobku a technologické podmínky výroby. Cílem této studie je zhodnotit vliv obsahu soli na profil těkavých a senzoricky aktivních látek modelových vzorků sýrů s plísní v těstě. Pro analýzu těchto sloučenin byla využita metoda plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem (SPME-GC-O-MS). Pro ověření obsahu minerálních látek (sodík, draslík) byla provedena analýza pomocí metody atomové absorpční spektrometrie (AAS). Vzorky reformulovaných sýrů typu Niva byly získány z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o.
Czech name
Analýza těkavých látek u reformulovaných sýrů s plísní v těstě
Czech description
Reformulace sýrů je v současné době velmi aktuální téma, neboť se jedná o výrobky s poměrně vysokým obsahem soli. Nadměrný příjem chloridu sodného se považuje za významné zdravotní riziko, proto se výrobci snaží jeho obsah snížit, ale současně neovlivnit senzorické vlastnosti výrobku a technologické podmínky výroby. Cílem této studie je zhodnotit vliv obsahu soli na profil těkavých a senzoricky aktivních látek modelových vzorků sýrů s plísní v těstě. Pro analýzu těchto sloučenin byla využita metoda plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem (SPME-GC-O-MS). Pro ověření obsahu minerálních látek (sodík, draslík) byla provedena analýza pomocí metody atomové absorpční spektrometrie (AAS). Vzorky reformulovaných sýrů typu Niva byly získány z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů