Characteristics of vinegars in the Czech market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918420" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918420 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika octů na českém trhu
Original language description
Cílem tohoto článku bylo charakterizovat kvasné octy se zaměřením na octy dostupné na českém trhu. Byly popsány jednotlivé druhy světových a typických českých kvasných octů. Uvedeny jsou jejich kvalitativní vlastnosti, způsoby výroby, složení a využití v potravinářském průmyslu, výživové a léčebné aspekty. Ocet je využíván jako oblíbené ochucovadlo (okyselovadlo), konzervační (upravuje pH a působí proti růstu bakterií) či kosmetický prostředek a jsou mu přikládány také léčivé účinky. Ocet může být prospěšný při redukci váhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacích, pomáhá upravit narušené trávení a mikroflóru střev, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a pro úpravu vysokého krevního tlaku.
Czech name
Charakteristika octů na českém trhu
Czech description
Cílem tohoto článku bylo charakterizovat kvasné octy se zaměřením na octy dostupné na českém trhu. Byly popsány jednotlivé druhy světových a typických českých kvasných octů. Uvedeny jsou jejich kvalitativní vlastnosti, způsoby výroby, složení a využití v potravinářském průmyslu, výživové a léčebné aspekty. Ocet je využíván jako oblíbené ochucovadlo (okyselovadlo), konzervační (upravuje pH a působí proti růstu bakterií) či kosmetický prostředek a jsou mu přikládány také léčivé účinky. Ocet může být prospěšný při redukci váhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacích, pomáhá upravit narušené trávení a mikroflóru střev, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a pro úpravu vysokého krevního tlaku.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
107-109
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—