All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antimicrobial effect of cyclic carboxylic acids and their esters

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919066" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919066 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antimikrobiální účinnost cyklických karboxylových kyselin a jejich esterů

  • Original language description

    Cílem této práce bylo připravit estery kyseliny DL-mandlové, D-mandlové, L-mandlové, DL-4-hydroxymandlové, 3-fenylmléčné a pyrrolidonkarboxylové a sledovat antimikrobiální aktivitu jak kyselin, tak jejich esterů. Účinek jednotlivých látek byl sledován v modelovém systému, kde bylo kultivační médium připraveno s množstvím jednotlivých látek odpovídající koncentraci 20; 10; 5; 2,5 a 1,25 mmol·l-1 a byl sledován jejich antimikrobiální účinek vůči gramnegativním bakteriím Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, grampozitivní bakterii Staphylococcus aureus, kvasince Candida albicans a plísni Aspergillus brasiliensis. Výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace (MIC) a byly získány jak vizuálním odečtem, tak na Spektrofotometru BIOTEK Power Wave XS. Pro porovnání účinnosti byla použita kyselina 4-hydroxybenzoová a její estery (parabeny) jako standard.

  • Czech name

    Antimikrobiální účinnost cyklických karboxylových kyselin a jejich esterů

  • Czech description

    Cílem této práce bylo připravit estery kyseliny DL-mandlové, D-mandlové, L-mandlové, DL-4-hydroxymandlové, 3-fenylmléčné a pyrrolidonkarboxylové a sledovat antimikrobiální aktivitu jak kyselin, tak jejich esterů. Účinek jednotlivých látek byl sledován v modelovém systému, kde bylo kultivační médium připraveno s množstvím jednotlivých látek odpovídající koncentraci 20; 10; 5; 2,5 a 1,25 mmol·l-1 a byl sledován jejich antimikrobiální účinek vůči gramnegativním bakteriím Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, grampozitivní bakterii Staphylococcus aureus, kvasince Candida albicans a plísni Aspergillus brasiliensis. Výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace (MIC) a byly získány jak vizuálním odečtem, tak na Spektrofotometru BIOTEK Power Wave XS. Pro porovnání účinnosti byla použita kyselina 4-hydroxybenzoová a její estery (parabeny) jako standard.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z mezinárodní kosmetologické konfernce Luhačovice 2019

  • ISBN

    978-80-904679-3-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    57-59

  • Publisher name

    Kosmetologická společnost České republiky

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Luhačovice

  • Event date

    Oct 2, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article