Antimicrobial effect of cyclic carboxylic acids and their esters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919066" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919066 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobiální účinnost cyklických karboxylových kyselin a jejich esterů
Original language description
Cílem této práce bylo připravit estery kyseliny DL-mandlové, D-mandlové, L-mandlové, DL-4-hydroxymandlové, 3-fenylmléčné a pyrrolidonkarboxylové a sledovat antimikrobiální aktivitu jak kyselin, tak jejich esterů. Účinek jednotlivých látek byl sledován v modelovém systému, kde bylo kultivační médium připraveno s množstvím jednotlivých látek odpovídající koncentraci 20; 10; 5; 2,5 a 1,25 mmol·l-1 a byl sledován jejich antimikrobiální účinek vůči gramnegativním bakteriím Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, grampozitivní bakterii Staphylococcus aureus, kvasince Candida albicans a plísni Aspergillus brasiliensis. Výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace (MIC) a byly získány jak vizuálním odečtem, tak na Spektrofotometru BIOTEK Power Wave XS. Pro porovnání účinnosti byla použita kyselina 4-hydroxybenzoová a její estery (parabeny) jako standard.
Czech name
Antimikrobiální účinnost cyklických karboxylových kyselin a jejich esterů
Czech description
Cílem této práce bylo připravit estery kyseliny DL-mandlové, D-mandlové, L-mandlové, DL-4-hydroxymandlové, 3-fenylmléčné a pyrrolidonkarboxylové a sledovat antimikrobiální aktivitu jak kyselin, tak jejich esterů. Účinek jednotlivých látek byl sledován v modelovém systému, kde bylo kultivační médium připraveno s množstvím jednotlivých látek odpovídající koncentraci 20; 10; 5; 2,5 a 1,25 mmol·l-1 a byl sledován jejich antimikrobiální účinek vůči gramnegativním bakteriím Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa, grampozitivní bakterii Staphylococcus aureus, kvasince Candida albicans a plísni Aspergillus brasiliensis. Výsledky byly vyjádřeny jako minimální inhibiční koncentrace (MIC) a byly získány jak vizuálním odečtem, tak na Spektrofotometru BIOTEK Power Wave XS. Pro porovnání účinnosti byla použita kyselina 4-hydroxybenzoová a její estery (parabeny) jako standard.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z mezinárodní kosmetologické konfernce Luhačovice 2019
ISBN
978-80-904679-3-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
57-59
Publisher name
Kosmetologická společnost České republiky
Place of publication
Praha
Event location
Luhačovice
Event date
Oct 2, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—