All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

1-monoacylglycerols as a potential food preservatives

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867309" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867309 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty

  • Original language description

    Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolenaskupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.

  • Czech name

    1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty

  • Czech description

    Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolenaskupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy

  • ISBN

    978-80-86238-84-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    97-100

  • Publisher name

    Česká společnost chemická

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Staré Splavy

  • Event date

    May 4, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article