1-monoacylglycerols as a potential food preservatives
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867309" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867309 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty
Original language description
Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolenaskupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.
Czech name
1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty
Czech description
Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolenaskupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
97-100
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Staré Splavy
Event date
May 4, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—