Antimicrobial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508112" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508112 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
Original language description
Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudom
Czech name
Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
Czech description
Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudom
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
ISBN
—
ISSN
0009-0646
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Československá společnost mikrobiologická
Place of publication
Praha
Event location
Masarykova univerzita Brno
Event date
Jun 4, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—