All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Natural“ Food Additives: Are they worth it?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919489 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?

  • Original language description

    Zvýšená poptávka po potravinách bez kontroverzních přídatných látek nutí potravinářský průmysl hledat jejich alternativy. Pozornost výzkumníků i potravinářských podniků se obrací k přírodním přídatným látkám. Ty mohou pocházet z rostlin, mohou mezi ně patřit specifické antimikrobiální látky produkované mikroorganismy, případně i některé látky obsažené v živočišných produktech. Přírodní látky mohou plnit funkci antioxidantů, konzervantů, barviv, sladidel aj. Mohou částečně, nebo úplně, nahrazovat kontroverzní „chemická“ aditiva. Uvádí se, že přídavek přídatných látek z přírodních zdrojů by mohl potenciálně pozitivně ovlivňovat i zdraví konzumentů, nicméně studií na toto téma je zatím málo. Kromě výhod s sebou použití přírodních přídatných látek přináší řadu úskalí. Nejde vlastně o maskování přídavku přídatných látek? Jsou všechny přírodní látky v potravinářství použitelné univerzálně? Jakou formu přídavku přírodní látky zvolit pro danou potravinu? V příspěvku je diskutována možnost využití rostlinných extraktů jako náhrady využívaných přídatných látek.

  • Czech name

    Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?

  • Czech description

    Zvýšená poptávka po potravinách bez kontroverzních přídatných látek nutí potravinářský průmysl hledat jejich alternativy. Pozornost výzkumníků i potravinářských podniků se obrací k přírodním přídatným látkám. Ty mohou pocházet z rostlin, mohou mezi ně patřit specifické antimikrobiální látky produkované mikroorganismy, případně i některé látky obsažené v živočišných produktech. Přírodní látky mohou plnit funkci antioxidantů, konzervantů, barviv, sladidel aj. Mohou částečně, nebo úplně, nahrazovat kontroverzní „chemická“ aditiva. Uvádí se, že přídavek přídatných látek z přírodních zdrojů by mohl potenciálně pozitivně ovlivňovat i zdraví konzumentů, nicméně studií na toto téma je zatím málo. Kromě výhod s sebou použití přírodních přídatných látek přináší řadu úskalí. Nejde vlastně o maskování přídavku přídatných látek? Jsou všechny přírodní látky v potravinářství použitelné univerzálně? Jakou formu přídavku přírodní látky zvolit pro danou potravinu? V příspěvku je diskutována možnost využití rostlinných extraktů jako náhrady využívaných přídatných látek.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    36-40

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article