Natural“ Food Additives: Are they worth it?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919489 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?
Original language description
Zvýšená poptávka po potravinách bez kontroverzních přídatných látek nutí potravinářský průmysl hledat jejich alternativy. Pozornost výzkumníků i potravinářských podniků se obrací k přírodním přídatným látkám. Ty mohou pocházet z rostlin, mohou mezi ně patřit specifické antimikrobiální látky produkované mikroorganismy, případně i některé látky obsažené v živočišných produktech. Přírodní látky mohou plnit funkci antioxidantů, konzervantů, barviv, sladidel aj. Mohou částečně, nebo úplně, nahrazovat kontroverzní „chemická“ aditiva. Uvádí se, že přídavek přídatných látek z přírodních zdrojů by mohl potenciálně pozitivně ovlivňovat i zdraví konzumentů, nicméně studií na toto téma je zatím málo. Kromě výhod s sebou použití přírodních přídatných látek přináší řadu úskalí. Nejde vlastně o maskování přídavku přídatných látek? Jsou všechny přírodní látky v potravinářství použitelné univerzálně? Jakou formu přídavku přírodní látky zvolit pro danou potravinu? V příspěvku je diskutována možnost využití rostlinných extraktů jako náhrady využívaných přídatných látek.
Czech name
Přírodní přídatné látky: Budoucnost, nebo slepá ulice?
Czech description
Zvýšená poptávka po potravinách bez kontroverzních přídatných látek nutí potravinářský průmysl hledat jejich alternativy. Pozornost výzkumníků i potravinářských podniků se obrací k přírodním přídatným látkám. Ty mohou pocházet z rostlin, mohou mezi ně patřit specifické antimikrobiální látky produkované mikroorganismy, případně i některé látky obsažené v živočišných produktech. Přírodní látky mohou plnit funkci antioxidantů, konzervantů, barviv, sladidel aj. Mohou částečně, nebo úplně, nahrazovat kontroverzní „chemická“ aditiva. Uvádí se, že přídavek přídatných látek z přírodních zdrojů by mohl potenciálně pozitivně ovlivňovat i zdraví konzumentů, nicméně studií na toto téma je zatím málo. Kromě výhod s sebou použití přírodních přídatných látek přináší řadu úskalí. Nejde vlastně o maskování přídavku přídatných látek? Jsou všechny přírodní látky v potravinářství použitelné univerzálně? Jakou formu přídavku přírodní látky zvolit pro danou potravinu? V příspěvku je diskutována možnost využití rostlinných extraktů jako náhrady využívaných přídatných látek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-057-7
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
36-40
Publisher name
VŠCHT + VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—