Tolerance of technologically undesirable food isolates to external cultivation factors
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919567" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919567 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tolerance nežádoucích potravinových izolátů k vnějším kultivačním faktorům
Original language description
V potravinářském průmyslu je kladen velký důraz na nejenom na výrobu zdravotně bezpečných, nýbrž i jakostních, výrobků. Na snížené jakosti potravinářských surovin a finálních výrobků se často podílejí technologicky nežádoucích mikroorganismy, mezi které se řadí například bakterie rodů Escherichia a Klebsiella. Biochemický potenciál těchto mikroorganismů vede ke vzniku závažných senzorických defektů, pokud jsou jimi výrobky kontaminovány. Cílem této práce je zjistit toleranci technologicky nežádoucích potravinových izolátů, získaných z průmyslové výrobny sýrů – konkrétně z prostředí soloven, k různým kultivačním teplotám, hodnotám pH kultivačních médií a koncentracím chloridu sodného, v laboratorních podmínkách. Pro experimenty byly použity dva sbírkové kmeny (Escherichia coli CCM 7395, Klebsiella pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolátů: E. coli (LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Izoláty byly identifikovány na úroveň druhu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v. v. i. pomocí metody MALDI-TOF MS. Tolerance izolátů byla zjišťována s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o.), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Na základě zjištěných výsledků bylo konstatováno, že většina testovaných izolátů vykazovala růst v širším rozmezí hodnot pH 4,0−8,0, dále že rostla i mimo své optimální růstové teploty, a že tolerovala prostředí s chloridem sodným o koncentraci minimálně 5,0 hm. %. Tyto izoláty mohou působit v sýrařství negativně při vzniku různých senzorických defektů sýrů, syrovátky a syrovátkových nápojů. Výsledky této práce mohou být využity při účinném zvyšování jejich jakosti.
Czech name
Tolerance nežádoucích potravinových izolátů k vnějším kultivačním faktorům
Czech description
V potravinářském průmyslu je kladen velký důraz na nejenom na výrobu zdravotně bezpečných, nýbrž i jakostních, výrobků. Na snížené jakosti potravinářských surovin a finálních výrobků se často podílejí technologicky nežádoucích mikroorganismy, mezi které se řadí například bakterie rodů Escherichia a Klebsiella. Biochemický potenciál těchto mikroorganismů vede ke vzniku závažných senzorických defektů, pokud jsou jimi výrobky kontaminovány. Cílem této práce je zjistit toleranci technologicky nežádoucích potravinových izolátů, získaných z průmyslové výrobny sýrů – konkrétně z prostředí soloven, k různým kultivačním teplotám, hodnotám pH kultivačních médií a koncentracím chloridu sodného, v laboratorních podmínkách. Pro experimenty byly použity dva sbírkové kmeny (Escherichia coli CCM 7395, Klebsiella pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolátů: E. coli (LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Izoláty byly identifikovány na úroveň druhu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v. v. i. pomocí metody MALDI-TOF MS. Tolerance izolátů byla zjišťována s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o.), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Na základě zjištěných výsledků bylo konstatováno, že většina testovaných izolátů vykazovala růst v širším rozmezí hodnot pH 4,0−8,0, dále že rostla i mimo své optimální růstové teploty, a že tolerovala prostředí s chloridem sodným o koncentraci minimálně 5,0 hm. %. Tyto izoláty mohou působit v sýrařství negativně při vzniku různých senzorických defektů sýrů, syrovátky a syrovátkových nápojů. Výsledky této práce mohou být využity při účinném zvyšování jejich jakosti.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů