All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Tolerance of technologically undesirable food isolates to external cultivation factors

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919567" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919567 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tolerance nežádoucích potravinových izolátů k vnějším kultivačním faktorům

  • Original language description

    V potravinářském průmyslu je kladen velký důraz na nejenom na výrobu zdravotně bezpečných, nýbrž i jakostních, výrobků. Na snížené jakosti potravinářských surovin a finálních výrobků se často podílejí technologicky nežádoucích mikroorganismy, mezi které se řadí například bakterie rodů Escherichia a Klebsiella. Biochemický potenciál těchto mikroorganismů vede ke vzniku závažných senzorických defektů, pokud jsou jimi výrobky kontaminovány. Cílem této práce je zjistit toleranci technologicky nežádoucích potravinových izolátů, získaných z průmyslové výrobny sýrů – konkrétně z prostředí soloven, k různým kultivačním teplotám, hodnotám pH kultivačních médií a koncentracím chloridu sodného, v laboratorních podmínkách. Pro experimenty byly použity dva sbírkové kmeny (Escherichia coli CCM 7395, Klebsiella pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolátů: E. coli (LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Izoláty byly identifikovány na úroveň druhu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v. v. i. pomocí metody MALDI-TOF MS. Tolerance izolátů byla zjišťována s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o.), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Na základě zjištěných výsledků bylo konstatováno, že většina testovaných izolátů vykazovala růst v širším rozmezí hodnot pH 4,0−8,0, dále že rostla i mimo své optimální růstové teploty, a že tolerovala prostředí s chloridem sodným o koncentraci minimálně 5,0 hm. %. Tyto izoláty mohou působit v sýrařství negativně při vzniku různých senzorických defektů sýrů, syrovátky a syrovátkových nápojů. Výsledky této práce mohou být využity při účinném zvyšování jejich jakosti.

  • Czech name

    Tolerance nežádoucích potravinových izolátů k vnějším kultivačním faktorům

  • Czech description

    V potravinářském průmyslu je kladen velký důraz na nejenom na výrobu zdravotně bezpečných, nýbrž i jakostních, výrobků. Na snížené jakosti potravinářských surovin a finálních výrobků se často podílejí technologicky nežádoucích mikroorganismy, mezi které se řadí například bakterie rodů Escherichia a Klebsiella. Biochemický potenciál těchto mikroorganismů vede ke vzniku závažných senzorických defektů, pokud jsou jimi výrobky kontaminovány. Cílem této práce je zjistit toleranci technologicky nežádoucích potravinových izolátů, získaných z průmyslové výrobny sýrů – konkrétně z prostředí soloven, k různým kultivačním teplotám, hodnotám pH kultivačních médií a koncentracím chloridu sodného, v laboratorních podmínkách. Pro experimenty byly použity dva sbírkové kmeny (Escherichia coli CCM 7395, Klebsiella pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolátů: E. coli (LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Izoláty byly identifikovány na úroveň druhu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v. v. i. pomocí metody MALDI-TOF MS. Tolerance izolátů byla zjišťována s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o.), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Na základě zjištěných výsledků bylo konstatováno, že většina testovaných izolátů vykazovala růst v širším rozmezí hodnot pH 4,0−8,0, dále že rostla i mimo své optimální růstové teploty, a že tolerovala prostředí s chloridem sodným o koncentraci minimálně 5,0 hm. %. Tyto izoláty mohou působit v sýrařství negativně při vzniku různých senzorických defektů sýrů, syrovátky a syrovátkových nápojů. Výsledky této práce mohou být využity při účinném zvyšování jejich jakosti.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů