Tolerance of food undesirable bacteria Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae to sodium chloride
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923287" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923287 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/21:43923296
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tolerance potravinářsky nežádoucích bakterií Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae k chloridu sodnému
Original language description
Základním předpokladem moderní průmyslové výroby potravin jsou zdravotně bezpečné a jakostní výrobky. Za sníženou bezpečností a kvalitou výrobků často stojí bakterie čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně bakterie druhů Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, vykazující různou toleranci k chloridu sodnému. Cílem této práce je zjistit toleranci potravinářsky nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae k chloridu sodnému, s využitím spektrofotometrické metody, realizované na laboratorním bioreaktoru. Pro experimenty bylo použito 8 bakteriálních kmenů: E. coli (CCM 7395, LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (CCM 8853, LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Kmeny byly podrobeny toleranci k NaCl o následujících koncentracích (0; 5,0; 6,0; 7,0; 8,0; 9,0; 10,0; 20,0 % hm.). K experimentům byla použita spektrofotometrická metoda (ƛ600) v reálném čase, realizovaná na laboratorním bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA) pracujícího v módu kontinuálně míchaného objemu bakteriálních suspenzí. Suspenze bakterií byly kultivovány v Trypton sójovém bujónu, při teplotě 37 oC, po dobu až 96 h. Na základě výsledků bylo zjištěno, že kmeny E. coli tolerovaly přítomnost NaCl až do koncentrace 6,0 % hm. (slabý růst, +) s tím, že při vyšších koncentracích již nerostly (žádný růst, –). Kmeny K. pneumoniae byly schopny tolerovat NaCl až do koncentrace 9,0 % hm. (slabý růst, +) s tím, že při vyšších koncentracích již nerostly (žádný růst, –). Bylo konstatováno, že testované kmeny K. pneumoniae byly pro své halotolerantní vlastnosti zjištěny více rizikovými, než testované kmeny E. coli. Výsledky této práce mohou být využity v potravinářském průmyslu, zejména masném, konzervárenském a mlékárenském, při zvyšování zdravotní bezpečnosti a kvality potravinových surovin a výrobků, cestou účinné eliminace halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.
Czech name
Tolerance potravinářsky nežádoucích bakterií Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae k chloridu sodnému
Czech description
Základním předpokladem moderní průmyslové výroby potravin jsou zdravotně bezpečné a jakostní výrobky. Za sníženou bezpečností a kvalitou výrobků často stojí bakterie čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně bakterie druhů Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, vykazující různou toleranci k chloridu sodnému. Cílem této práce je zjistit toleranci potravinářsky nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae k chloridu sodnému, s využitím spektrofotometrické metody, realizované na laboratorním bioreaktoru. Pro experimenty bylo použito 8 bakteriálních kmenů: E. coli (CCM 7395, LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (CCM 8853, LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Kmeny byly podrobeny toleranci k NaCl o následujících koncentracích (0; 5,0; 6,0; 7,0; 8,0; 9,0; 10,0; 20,0 % hm.). K experimentům byla použita spektrofotometrická metoda (ƛ600) v reálném čase, realizovaná na laboratorním bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA) pracujícího v módu kontinuálně míchaného objemu bakteriálních suspenzí. Suspenze bakterií byly kultivovány v Trypton sójovém bujónu, při teplotě 37 oC, po dobu až 96 h. Na základě výsledků bylo zjištěno, že kmeny E. coli tolerovaly přítomnost NaCl až do koncentrace 6,0 % hm. (slabý růst, +) s tím, že při vyšších koncentracích již nerostly (žádný růst, –). Kmeny K. pneumoniae byly schopny tolerovat NaCl až do koncentrace 9,0 % hm. (slabý růst, +) s tím, že při vyšších koncentracích již nerostly (žádný růst, –). Bylo konstatováno, že testované kmeny K. pneumoniae byly pro své halotolerantní vlastnosti zjištěny více rizikovými, než testované kmeny E. coli. Výsledky této práce mohou být využity v potravinářském průmyslu, zejména masném, konzervárenském a mlékárenském, při zvyšování zdravotní bezpečnosti a kvality potravinových surovin a výrobků, cestou účinné eliminace halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů