Occurrence of undesirable bacteria, isolated from cheese salting rooms environment, to sodium chloride.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931039" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931039 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43931040
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.
Original language description
Průmyslová výroba sýrů se vyznačuje výrobou mikrobiologicky bezpečných a kvalitních výrobků. Bakterie Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae se podílejí na kontaminaci sýrů; jsou halotolerantní. Cílem práce je stanovit toleranci osmi nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae vůči chloridu sodnému s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Všechny bakterie vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 24 h, a také v Trypton-sójovém agaru při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 72 h, přičemž dosáhly vysokých počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Bakterie byly testovány na toleranci vůči NaCl (0–20,0 w/w %) v Trypton-sójovém bujónu s využitím bioreaktoru RTS-8. Bylo zjištěno, že bakterie K. pneumoniae vykazovaly vyšší toleranci vůči NaCl než bakterie E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene K. pneumoniae LEV 1009/17, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 18,0 w/w. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene E. coli CCM 7395, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 9,0 w/w % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být použity v sýrařském průmyslu k zajištění mikrobiologické bezpečnosti a kvality sýrů v souvislosti s eliminací nežádoucích halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.
Czech name
Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.
Czech description
Průmyslová výroba sýrů se vyznačuje výrobou mikrobiologicky bezpečných a kvalitních výrobků. Bakterie Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae se podílejí na kontaminaci sýrů; jsou halotolerantní. Cílem práce je stanovit toleranci osmi nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae vůči chloridu sodnému s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Všechny bakterie vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 24 h, a také v Trypton-sójovém agaru při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 72 h, přičemž dosáhly vysokých počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Bakterie byly testovány na toleranci vůči NaCl (0–20,0 w/w %) v Trypton-sójovém bujónu s využitím bioreaktoru RTS-8. Bylo zjištěno, že bakterie K. pneumoniae vykazovaly vyšší toleranci vůči NaCl než bakterie E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene K. pneumoniae LEV 1009/17, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 18,0 w/w. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene E. coli CCM 7395, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 9,0 w/w % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být použity v sýrařském průmyslu k zajištění mikrobiologické bezpečnosti a kvality sýrů v souvislosti s eliminací nežádoucích halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů