All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of undesirable bacteria, isolated from cheese salting rooms environment, to sodium chloride.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931039" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931039 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43931040

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.

  • Original language description

    Průmyslová výroba sýrů se vyznačuje výrobou mikrobiologicky bezpečných a kvalitních výrobků. Bakterie Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae se podílejí na kontaminaci sýrů; jsou halotolerantní. Cílem práce je stanovit toleranci osmi nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae vůči chloridu sodnému s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Všechny bakterie vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 24 h, a také v Trypton-sójovém agaru při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 72 h, přičemž dosáhly vysokých počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Bakterie byly testovány na toleranci vůči NaCl (0–20,0 w/w %) v Trypton-sójovém bujónu s využitím bioreaktoru RTS-8. Bylo zjištěno, že bakterie K. pneumoniae vykazovaly vyšší toleranci vůči NaCl než bakterie E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene K. pneumoniae LEV 1009/17, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 18,0 w/w. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene E. coli CCM 7395, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 9,0 w/w % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být použity v sýrařském průmyslu k zajištění mikrobiologické bezpečnosti a kvality sýrů v souvislosti s eliminací nežádoucích halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.

  • Czech name

    Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.

  • Czech description

    Průmyslová výroba sýrů se vyznačuje výrobou mikrobiologicky bezpečných a kvalitních výrobků. Bakterie Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae se podílejí na kontaminaci sýrů; jsou halotolerantní. Cílem práce je stanovit toleranci osmi nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae vůči chloridu sodnému s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Všechny bakterie vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 24 h, a také v Trypton-sójovém agaru při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 72 h, přičemž dosáhly vysokých počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Bakterie byly testovány na toleranci vůči NaCl (0–20,0 w/w %) v Trypton-sójovém bujónu s využitím bioreaktoru RTS-8. Bylo zjištěno, že bakterie K. pneumoniae vykazovaly vyšší toleranci vůči NaCl než bakterie E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene K. pneumoniae LEV 1009/17, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 18,0 w/w. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene E. coli CCM 7395, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 9,0 w/w % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být použity v sýrařském průmyslu k zajištění mikrobiologické bezpečnosti a kvality sýrů v souvislosti s eliminací nežádoucích halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů