Occurrence of undesirable halotolerant bacteria in the food industry.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928479" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928479 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/23:43928481
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt nežádoucích halotolerantních bakterií v potravinářském průmyslu.
Original language description
Moderní průmyslová výroba potravin je charakterizovaná výrobou zdravotně mikrobiologicky bezpečných a jakostních výrobků. Častou mikrobiální kontaminací masných, konzervárenských a mlékárenských výrobků způsobují bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, které disponují významnými halotolerantními vlastnostmi. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích halotolerantních bakterií k chloridu sodnému s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Pro experimenty bylo použito 8 kmenů E. coli a K. pneumoniae: 2 sbírkové kmeny (E. coli CCM 7395, K. pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolovaných kmenů: E. coli (LEV 682/17, 687/17, 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/16, LEV 1022/17). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance k NaCl, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že všechny kmeny vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu během aerobních kultivacích při teplotě 37 °C po dobu 24 h, a také na Trypton-sójovém agaru během aerobních kultivací při teplotě 37 °C po dobu 72 h, kde dosahovaly finálních počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Kmeny podrobeny zjištění tolerance k NaCl o koncentracích v rozmezí hodnot 0–20,0 hm. % v Trypton-sójovém bujónu, s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Bylo zjištěno, že kmeny K. pneumoniae vykazovaly k NaCl vyšší toleranci, než kmeny E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen K. pneumoniae LEV 1009/17, který toleroval NaCl až do koncentrace 18,0 hm. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen E. coli CCM 7395, jenž toleroval NaCl až do koncentrace 9,0 hm. % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být využitelné v různých potravinářských technologiích při jištění zdravotní mikrobiologické bezpečnosti a jakosti potravin, s vazbou na eliminaci nežádoucích halotolerantních bakterií.
Czech name
Výskyt nežádoucích halotolerantních bakterií v potravinářském průmyslu.
Czech description
Moderní průmyslová výroba potravin je charakterizovaná výrobou zdravotně mikrobiologicky bezpečných a jakostních výrobků. Častou mikrobiální kontaminací masných, konzervárenských a mlékárenských výrobků způsobují bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, které disponují významnými halotolerantními vlastnostmi. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích halotolerantních bakterií k chloridu sodnému s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Pro experimenty bylo použito 8 kmenů E. coli a K. pneumoniae: 2 sbírkové kmeny (E. coli CCM 7395, K. pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolovaných kmenů: E. coli (LEV 682/17, 687/17, 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/16, LEV 1022/17). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance k NaCl, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že všechny kmeny vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu během aerobních kultivacích při teplotě 37 °C po dobu 24 h, a také na Trypton-sójovém agaru během aerobních kultivací při teplotě 37 °C po dobu 72 h, kde dosahovaly finálních počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Kmeny podrobeny zjištění tolerance k NaCl o koncentracích v rozmezí hodnot 0–20,0 hm. % v Trypton-sójovém bujónu, s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Bylo zjištěno, že kmeny K. pneumoniae vykazovaly k NaCl vyšší toleranci, než kmeny E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen K. pneumoniae LEV 1009/17, který toleroval NaCl až do koncentrace 18,0 hm. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen E. coli CCM 7395, jenž toleroval NaCl až do koncentrace 9,0 hm. % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být využitelné v různých potravinářských technologiích při jištění zdravotní mikrobiologické bezpečnosti a jakosti potravin, s vazbou na eliminaci nežádoucích halotolerantních bakterií.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů