All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of undesirable halotolerant bacteria in the food industry.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928479" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928479 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/23:43928481

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt nežádoucích halotolerantních bakterií v potravinářském průmyslu.

  • Original language description

    Moderní průmyslová výroba potravin je charakterizovaná výrobou zdravotně mikrobiologicky bezpečných a jakostních výrobků. Častou mikrobiální kontaminací masných, konzervárenských a mlékárenských výrobků způsobují bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, které disponují významnými halotolerantními vlastnostmi. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích halotolerantních bakterií k chloridu sodnému s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Pro experimenty bylo použito 8 kmenů E. coli a K. pneumoniae: 2 sbírkové kmeny (E. coli CCM 7395, K. pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolovaných kmenů: E. coli (LEV 682/17, 687/17, 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/16, LEV 1022/17). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance k NaCl, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že všechny kmeny vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu během aerobních kultivacích při teplotě 37 °C po dobu 24 h, a také na Trypton-sójovém agaru během aerobních kultivací při teplotě 37 °C po dobu 72 h, kde dosahovaly finálních počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Kmeny podrobeny zjištění tolerance k NaCl o koncentracích v rozmezí hodnot 0–20,0 hm. % v Trypton-sójovém bujónu, s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Bylo zjištěno, že kmeny K. pneumoniae vykazovaly k NaCl vyšší toleranci, než kmeny E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen K. pneumoniae LEV 1009/17, který toleroval NaCl až do koncentrace 18,0 hm. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen E. coli CCM 7395, jenž toleroval NaCl až do koncentrace 9,0 hm. % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být využitelné v různých potravinářských technologiích při jištění zdravotní mikrobiologické bezpečnosti a jakosti potravin, s vazbou na eliminaci nežádoucích halotolerantních bakterií.

  • Czech name

    Výskyt nežádoucích halotolerantních bakterií v potravinářském průmyslu.

  • Czech description

    Moderní průmyslová výroba potravin je charakterizovaná výrobou zdravotně mikrobiologicky bezpečných a jakostních výrobků. Častou mikrobiální kontaminací masných, konzervárenských a mlékárenských výrobků způsobují bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, které disponují významnými halotolerantními vlastnostmi. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích halotolerantních bakterií k chloridu sodnému s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Pro experimenty bylo použito 8 kmenů E. coli a K. pneumoniae: 2 sbírkové kmeny (E. coli CCM 7395, K. pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolovaných kmenů: E. coli (LEV 682/17, 687/17, 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/16, LEV 1022/17). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance k NaCl, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že všechny kmeny vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu během aerobních kultivacích při teplotě 37 °C po dobu 24 h, a také na Trypton-sójovém agaru během aerobních kultivací při teplotě 37 °C po dobu 72 h, kde dosahovaly finálních počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Kmeny podrobeny zjištění tolerance k NaCl o koncentracích v rozmezí hodnot 0–20,0 hm. % v Trypton-sójovém bujónu, s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Bylo zjištěno, že kmeny K. pneumoniae vykazovaly k NaCl vyšší toleranci, než kmeny E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen K. pneumoniae LEV 1009/17, který toleroval NaCl až do koncentrace 18,0 hm. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen E. coli CCM 7395, jenž toleroval NaCl až do koncentrace 9,0 hm. % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být využitelné v různých potravinářských technologiích při jištění zdravotní mikrobiologické bezpečnosti a jakosti potravin, s vazbou na eliminaci nežádoucích halotolerantních bakterií.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů