Functional foods containing linseed fiber
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919772" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919772 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Funkční potraviny obsahující lněnou vlákninu
Original language description
Technologií lisování semen lnu za studena se získá lisovaný olej a lněné výlisky. Ve variantě lisování v inertní atmosféře Ar, je možné získat oxidačně stabilní olej i s vysokým obsahem kyseliny linolenové, za předpokladu odpovídajícího plnění a skladování. Bylo řešeno zejména využití lněných výlisků, které se nepřesně označují pojmem „lněná vláknina“ v namleté formě na rotačním mlýnu s možnou následnou frakcionací, která je nutná zejména pro cereální výrobky. Projekt byl dotažen do aplikací lněné vlákniny do mléčných, masných a cereálních výrobků. Hlavními benefity jsou navýšení obsahu vlákniny, částečně i obsahu kyseliny linolenové a lignanů. Nečekaným výsledkem aplikace do masných výrobků je možnost snížení obsahu NaCl, což se může uplatnit při reformulacích masných výrobků s cílem snížení obsahu chloridu sodného.
Czech name
Funkční potraviny obsahující lněnou vlákninu
Czech description
Technologií lisování semen lnu za studena se získá lisovaný olej a lněné výlisky. Ve variantě lisování v inertní atmosféře Ar, je možné získat oxidačně stabilní olej i s vysokým obsahem kyseliny linolenové, za předpokladu odpovídajícího plnění a skladování. Bylo řešeno zejména využití lněných výlisků, které se nepřesně označují pojmem „lněná vláknina“ v namleté formě na rotačním mlýnu s možnou následnou frakcionací, která je nutná zejména pro cereální výrobky. Projekt byl dotažen do aplikací lněné vlákniny do mléčných, masných a cereálních výrobků. Hlavními benefity jsou navýšení obsahu vlákniny, částečně i obsahu kyseliny linolenové a lignanů. Nečekaným výsledkem aplikace do masných výrobků je možnost snížení obsahu NaCl, což se může uplatnit při reformulacích masných výrobků s cílem snížení obsahu chloridu sodného.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z 57. mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-88307-02-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
32-39
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Třebíč
Event date
May 15, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—