All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Functional foods containing linseed fiber

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919779 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Funkční potraviny obsahující lněnou vlákninu

  • Original language description

    Technologií lisování semen lnu za studena se získá lisovaný olej a lněné výlisky. Ve variantě lisování v inertní atmosféře Ar, je možné získat oxidačně stabilní olej i s vysokým obsahem kyseliny linolenové, za předpokladu odpovídajícího plnění a skladování. Bylo řešeno zejména využití lněných výlisků, které se nepřesně označují pojmem „lněná vláknina“ v namleté formě na rotačním mlýnu s možnou následnou frakcionací, která je nutná zejména pro cereální výrobky. Projekt byl dotažen do aplikací lněné vlákniny do mléčných, masných a cereálních výrobků. Hlavními benefity jsou navýšení obsahu vlákniny, částečně i obsahu kyseliny linolenové a lignanů. Nečekaným výsledkem aplikace do masných výrobků je možnost snížení obsahu NaCl, což se může uplatnit při reformulacích masných výrobků s cílem snížení obsahu chloridu sodného.

  • Czech name

    Funkční potraviny obsahující lněnou vlákninu

  • Czech description

    Technologií lisování semen lnu za studena se získá lisovaný olej a lněné výlisky. Ve variantě lisování v inertní atmosféře Ar, je možné získat oxidačně stabilní olej i s vysokým obsahem kyseliny linolenové, za předpokladu odpovídajícího plnění a skladování. Bylo řešeno zejména využití lněných výlisků, které se nepřesně označují pojmem „lněná vláknina“ v namleté formě na rotačním mlýnu s možnou následnou frakcionací, která je nutná zejména pro cereální výrobky. Projekt byl dotažen do aplikací lněné vlákniny do mléčných, masných a cereálních výrobků. Hlavními benefity jsou navýšení obsahu vlákniny, částečně i obsahu kyseliny linolenové a lignanů. Nečekaným výsledkem aplikace do masných výrobků je možnost snížení obsahu NaCl, což se může uplatnit při reformulacích masných výrobků s cílem snížení obsahu chloridu sodného.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů