Pressed Linseed oil and products after pressing of flax seed
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902633" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902633 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lisovaný lněný olej a produkty lisování semene lnu
Original language description
Semena lnu setého (Linum usitatissimum L.) jsou zdrojem významných živin, především kyseliny linolenové, vlákniny, lignanů a dalších látek. Základním předpokladem jejich využití je šetrná separace větší části oleje ze semen a získání vlákniny. Jako základní operace bylo zvoleno lisování za studena na šnekovém lisu. Základní charakteristika lisování na laboratorním lisu byla provedena se semeny odrůdy Recital (obsah kys. linolenové 54 % a obsah vody 6 %). Optimální hodnoty vlhkosti jsou 7 - max. 8 % hm. z hlediska toku oleje, olejnatosti výlisků a obsahu prolisů v oleji. Bylo proto nutné vyvinout metodu na zvýšení obsahu vlhkosti cestou kondenzace nízkotlaké syté páry do semen za míchání při nepřekročení teplot 45 oC. Lze dosáhnout olejnatosti výlisků < 15 %. To jsou hodnoty plně srovnatelné s hodnotami dovážených produktů. V další etapě bude řešeno mletí a frakcionování výlisků.
Czech name
Lisovaný lněný olej a produkty lisování semene lnu
Czech description
Semena lnu setého (Linum usitatissimum L.) jsou zdrojem významných živin, především kyseliny linolenové, vlákniny, lignanů a dalších látek. Základním předpokladem jejich využití je šetrná separace větší části oleje ze semen a získání vlákniny. Jako základní operace bylo zvoleno lisování za studena na šnekovém lisu. Základní charakteristika lisování na laboratorním lisu byla provedena se semeny odrůdy Recital (obsah kys. linolenové 54 % a obsah vody 6 %). Optimální hodnoty vlhkosti jsou 7 - max. 8 % hm. z hlediska toku oleje, olejnatosti výlisků a obsahu prolisů v oleji. Bylo proto nutné vyvinout metodu na zvýšení obsahu vlhkosti cestou kondenzace nízkotlaké syté páry do semen za míchání při nepřekročení teplot 45 oC. Lze dosáhnout olejnatosti výlisků < 15 %. To jsou hodnoty plně srovnatelné s hodnotami dovážených produktů. V další etapě bude řešeno mletí a frakcionování výlisků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 54. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-35-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
83-90
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Češkovice
Event date
May 11, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—