Pressed Linseed oil and products after pressing of flax seed
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903131" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903131 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lisovaný lněný olej a produkty lisování semene lnu
Original language description
Semena lnu setého (Linum usitatissimum L.) jsou zdrojem významných živin, především kyseliny linolenové, vlákniny, lignanů a dalších látek. Základním předpokladem jejich využití je šetrná separace větší části oleje ze semen a získání vlákniny. Jako základní operace bylo zvoleno lisování za studena na šnekovém lisu. Základní charakteristika lisování na laboratorním lisu byla provedena se semeny odrůdy Recital (obsah kys. linolenové 54 % a obsah vody 6 %). Optimální hodnoty vlhkosti jsou 7 - max. 8 % hm. z hlediska toku oleje, olejnatosti výlisků a obsahu prolisů v oleji. Bylo proto nutné vyvinout metodu na zvýšení obsahu vlhkosti cestou kondenzace nízkotlaké syté páry do semen za míchání při nepřekročení teplot 45 oC. Lze dosáhnout olejnatosti výlisků < 15 %. To jsou hodnoty plně srovnatelné s hodnotami dovážených produktů. V další etapě bude řešeno mletí a frakcionování výlisků.
Czech name
Lisovaný lněný olej a produkty lisování semene lnu
Czech description
Semena lnu setého (Linum usitatissimum L.) jsou zdrojem významných živin, především kyseliny linolenové, vlákniny, lignanů a dalších látek. Základním předpokladem jejich využití je šetrná separace větší části oleje ze semen a získání vlákniny. Jako základní operace bylo zvoleno lisování za studena na šnekovém lisu. Základní charakteristika lisování na laboratorním lisu byla provedena se semeny odrůdy Recital (obsah kys. linolenové 54 % a obsah vody 6 %). Optimální hodnoty vlhkosti jsou 7 - max. 8 % hm. z hlediska toku oleje, olejnatosti výlisků a obsahu prolisů v oleji. Bylo proto nutné vyvinout metodu na zvýšení obsahu vlhkosti cestou kondenzace nízkotlaké syté páry do semen za míchání při nepřekročení teplot 45 oC. Lze dosáhnout olejnatosti výlisků < 15 %. To jsou hodnoty plně srovnatelné s hodnotami dovážených produktů. V další etapě bude řešeno mletí a frakcionování výlisků.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.