Methods of detection of fish adulteration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920114" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920114 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody odhalování falšování ryb
Original language description
Falšování rybího masa a rybích výrobků je totiž aktuálním problémem současného světového trhu. Proto se hledají nové rychlé a spolehlivé metody identifikace jednotlivých druhů ryb nejen v čisté svalovině, ale i ve zpracovaných výrobcích. Výběr metody i vhodných identifikačních markerů je základem úspěšné analýzy. Při výběru je nutno zohlednit, zda půjde o kvalitativní či kvantitativní analýzu, zda se bude jednat o druhovou identifikaci a další parametry. Výzkumníci navíc mají snahu všechny detekční metody co nejvíce standardizovat. Velkou roli v tom hraje znalost DNA. Příslušná její část může být zaklonována – umístěna do vektoru, kterým je obvykle bakteriální plasmid. Přínos takového postupu spočívá v tom, že je jednou provždy k dispozici definovaný úsek DNA - marker, který lze sdílet mezi laboratořemi a lze s ním i odborně manipulovat.
Czech name
Metody odhalování falšování ryb
Czech description
Falšování rybího masa a rybích výrobků je totiž aktuálním problémem současného světového trhu. Proto se hledají nové rychlé a spolehlivé metody identifikace jednotlivých druhů ryb nejen v čisté svalovině, ale i ve zpracovaných výrobcích. Výběr metody i vhodných identifikačních markerů je základem úspěšné analýzy. Při výběru je nutno zohlednit, zda půjde o kvalitativní či kvantitativní analýzu, zda se bude jednat o druhovou identifikaci a další parametry. Výzkumníci navíc mají snahu všechny detekční metody co nejvíce standardizovat. Velkou roli v tom hraje znalost DNA. Příslušná její část může být zaklonována – umístěna do vektoru, kterým je obvykle bakteriální plasmid. Přínos takového postupu spočívá v tom, že je jednou provždy k dispozici definovaný úsek DNA - marker, který lze sdílet mezi laboratořemi a lze s ním i odborně manipulovat.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů