All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methods of detection of fish adulteration

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43920114" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43920114 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody odhalování falšování ryb

  • Original language description

    Falšování rybího masa a rybích výrobků je totiž aktuálním problémem současného světového trhu. Proto se hledají nové rychlé a spolehlivé metody identifikace jednotlivých druhů ryb nejen v čisté svalovině, ale i ve zpracovaných výrobcích. Výběr metody i vhodných identifikačních markerů je základem úspěšné analýzy. Při výběru je nutno zohlednit, zda půjde o kvalitativní či kvantitativní analýzu, zda se bude jednat o druhovou identifikaci a další parametry. Výzkumníci navíc mají snahu všechny detekční metody co nejvíce standardizovat. Velkou roli v tom hraje znalost DNA. Příslušná její část může být zaklonována – umístěna do vektoru, kterým je obvykle bakteriální plasmid. Přínos takového postupu spočívá v tom, že je jednou provždy k dispozici definovaný úsek DNA - marker, který lze sdílet mezi laboratořemi a lze s ním i odborně manipulovat.

  • Czech name

    Metody odhalování falšování ryb

  • Czech description

    Falšování rybího masa a rybích výrobků je totiž aktuálním problémem současného světového trhu. Proto se hledají nové rychlé a spolehlivé metody identifikace jednotlivých druhů ryb nejen v čisté svalovině, ale i ve zpracovaných výrobcích. Výběr metody i vhodných identifikačních markerů je základem úspěšné analýzy. Při výběru je nutno zohlednit, zda půjde o kvalitativní či kvantitativní analýzu, zda se bude jednat o druhovou identifikaci a další parametry. Výzkumníci navíc mají snahu všechny detekční metody co nejvíce standardizovat. Velkou roli v tom hraje znalost DNA. Příslušná její část může být zaklonována – umístěna do vektoru, kterým je obvykle bakteriální plasmid. Přínos takového postupu spočívá v tom, že je jednou provždy k dispozici definovaný úsek DNA - marker, který lze sdílet mezi laboratořemi a lze s ním i odborně manipulovat.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů