All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Parvalbumin as a genetic marker for DNA identification of fish

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921218" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921218 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Parvalbumin jako genetický marker pro DNA identifikaci ryb

  • Original language description

    Diskutovaným tématem v oblasti analýzy potravin je jejich falšování, většina obyvatel se s falšovanými potravinami setkává, aniž by o tom věděla. Mezi nejčastěji falšované potraviny se mimo jiné řadí i ryby a rybí výrobky. Jeden z možných způsobů falšování je vědomá záměna dražších druhů za levnější. Jelikož je pro konzumenta v mnohých případech téměř nemožné jednotlivé druhy ryb identifikovat, vzniká zde pro výrobce velký prostor pro klamání spotřebitele a finanční zisk. Správné označování je důležité i z hlediska dopadu na zdraví; někteří lidé mohou, s ohledem na jejich alergii, konzumovat pouze určité ryby. Nejčastější stanovení druhů ryb je založeno na morfologických rysech. Tento přístup nelze aplikovat u zpracovaného rybího masa a/nebo složitých jídel. S touto celosvětově rozšířenou problematikou souvisí potřeba vývoje nových metod pro identifikaci ryb a odhalení jejich falšování. Správné určení rybího druhu je důležité vzhledem k jejich vysoké alergenicitě i ze zdravotního hlediska. Za hlavní rybí alergen je považován parvalbumin. Gen kódující tento protein je možné využívat jako marker pro druhovou identifikaci ryb. V současné době je k těmto účelům nejčastěji využívána polymerasová řetězová reakce (PCR), objevují se ale i jiné metody identifikace jako např. LAMP (angl. Loop-mediated isothermal amplification). Cílem naší práce je navrhnout a experimentálně ověřit protokoly PCR a LAMP pro identifikaci makrely obecné (Scomber scombrus) pomocí amplifikace úseku druhého intronu parvalbuminového genu. Byly vyvinuty rovněž PCR protokoly, analyzující parvabumin, pro diferenciaci mořana tmavého (Spondyliosoma cantharus), pangasa spodnookého (Pangasianodon hypophthalmus) a ďase mořského (Lophius piscatorius). DNA byla izolována metodou extrakce založenou na použití tenzidu cetyltrimethylamoniumbromid (CTAB), postup byl převzat a upraven dle normy ČSN EN ISO 21571 (2007). Specifita všech použitých protokolů byla experimentálně ověřována se vzorky DNA izolované ze svaloviny a dalších tkání více než 16 druhů ryb, analyzovány byly také vzorky rybích výrobků.

  • Czech name

    Parvalbumin jako genetický marker pro DNA identifikaci ryb

  • Czech description

    Diskutovaným tématem v oblasti analýzy potravin je jejich falšování, většina obyvatel se s falšovanými potravinami setkává, aniž by o tom věděla. Mezi nejčastěji falšované potraviny se mimo jiné řadí i ryby a rybí výrobky. Jeden z možných způsobů falšování je vědomá záměna dražších druhů za levnější. Jelikož je pro konzumenta v mnohých případech téměř nemožné jednotlivé druhy ryb identifikovat, vzniká zde pro výrobce velký prostor pro klamání spotřebitele a finanční zisk. Správné označování je důležité i z hlediska dopadu na zdraví; někteří lidé mohou, s ohledem na jejich alergii, konzumovat pouze určité ryby. Nejčastější stanovení druhů ryb je založeno na morfologických rysech. Tento přístup nelze aplikovat u zpracovaného rybího masa a/nebo složitých jídel. S touto celosvětově rozšířenou problematikou souvisí potřeba vývoje nových metod pro identifikaci ryb a odhalení jejich falšování. Správné určení rybího druhu je důležité vzhledem k jejich vysoké alergenicitě i ze zdravotního hlediska. Za hlavní rybí alergen je považován parvalbumin. Gen kódující tento protein je možné využívat jako marker pro druhovou identifikaci ryb. V současné době je k těmto účelům nejčastěji využívána polymerasová řetězová reakce (PCR), objevují se ale i jiné metody identifikace jako např. LAMP (angl. Loop-mediated isothermal amplification). Cílem naší práce je navrhnout a experimentálně ověřit protokoly PCR a LAMP pro identifikaci makrely obecné (Scomber scombrus) pomocí amplifikace úseku druhého intronu parvalbuminového genu. Byly vyvinuty rovněž PCR protokoly, analyzující parvabumin, pro diferenciaci mořana tmavého (Spondyliosoma cantharus), pangasa spodnookého (Pangasianodon hypophthalmus) a ďase mořského (Lophius piscatorius). DNA byla izolována metodou extrakce založenou na použití tenzidu cetyltrimethylamoniumbromid (CTAB), postup byl převzat a upraven dle normy ČSN EN ISO 21571 (2007). Specifita všech použitých protokolů byla experimentálně ověřována se vzorky DNA izolované ze svaloviny a dalších tkání více než 16 druhů ryb, analyzovány byly také vzorky rybích výrobků.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů