Parvalbumin as a genetic marker for DNA identification of fish
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921218" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921218 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Parvalbumin jako genetický marker pro DNA identifikaci ryb
Original language description
Diskutovaným tématem v oblasti analýzy potravin je jejich falšování, většina obyvatel se s falšovanými potravinami setkává, aniž by o tom věděla. Mezi nejčastěji falšované potraviny se mimo jiné řadí i ryby a rybí výrobky. Jeden z možných způsobů falšování je vědomá záměna dražších druhů za levnější. Jelikož je pro konzumenta v mnohých případech téměř nemožné jednotlivé druhy ryb identifikovat, vzniká zde pro výrobce velký prostor pro klamání spotřebitele a finanční zisk. Správné označování je důležité i z hlediska dopadu na zdraví; někteří lidé mohou, s ohledem na jejich alergii, konzumovat pouze určité ryby. Nejčastější stanovení druhů ryb je založeno na morfologických rysech. Tento přístup nelze aplikovat u zpracovaného rybího masa a/nebo složitých jídel. S touto celosvětově rozšířenou problematikou souvisí potřeba vývoje nových metod pro identifikaci ryb a odhalení jejich falšování. Správné určení rybího druhu je důležité vzhledem k jejich vysoké alergenicitě i ze zdravotního hlediska. Za hlavní rybí alergen je považován parvalbumin. Gen kódující tento protein je možné využívat jako marker pro druhovou identifikaci ryb. V současné době je k těmto účelům nejčastěji využívána polymerasová řetězová reakce (PCR), objevují se ale i jiné metody identifikace jako např. LAMP (angl. Loop-mediated isothermal amplification). Cílem naší práce je navrhnout a experimentálně ověřit protokoly PCR a LAMP pro identifikaci makrely obecné (Scomber scombrus) pomocí amplifikace úseku druhého intronu parvalbuminového genu. Byly vyvinuty rovněž PCR protokoly, analyzující parvabumin, pro diferenciaci mořana tmavého (Spondyliosoma cantharus), pangasa spodnookého (Pangasianodon hypophthalmus) a ďase mořského (Lophius piscatorius). DNA byla izolována metodou extrakce založenou na použití tenzidu cetyltrimethylamoniumbromid (CTAB), postup byl převzat a upraven dle normy ČSN EN ISO 21571 (2007). Specifita všech použitých protokolů byla experimentálně ověřována se vzorky DNA izolované ze svaloviny a dalších tkání více než 16 druhů ryb, analyzovány byly také vzorky rybích výrobků.
Czech name
Parvalbumin jako genetický marker pro DNA identifikaci ryb
Czech description
Diskutovaným tématem v oblasti analýzy potravin je jejich falšování, většina obyvatel se s falšovanými potravinami setkává, aniž by o tom věděla. Mezi nejčastěji falšované potraviny se mimo jiné řadí i ryby a rybí výrobky. Jeden z možných způsobů falšování je vědomá záměna dražších druhů za levnější. Jelikož je pro konzumenta v mnohých případech téměř nemožné jednotlivé druhy ryb identifikovat, vzniká zde pro výrobce velký prostor pro klamání spotřebitele a finanční zisk. Správné označování je důležité i z hlediska dopadu na zdraví; někteří lidé mohou, s ohledem na jejich alergii, konzumovat pouze určité ryby. Nejčastější stanovení druhů ryb je založeno na morfologických rysech. Tento přístup nelze aplikovat u zpracovaného rybího masa a/nebo složitých jídel. S touto celosvětově rozšířenou problematikou souvisí potřeba vývoje nových metod pro identifikaci ryb a odhalení jejich falšování. Správné určení rybího druhu je důležité vzhledem k jejich vysoké alergenicitě i ze zdravotního hlediska. Za hlavní rybí alergen je považován parvalbumin. Gen kódující tento protein je možné využívat jako marker pro druhovou identifikaci ryb. V současné době je k těmto účelům nejčastěji využívána polymerasová řetězová reakce (PCR), objevují se ale i jiné metody identifikace jako např. LAMP (angl. Loop-mediated isothermal amplification). Cílem naší práce je navrhnout a experimentálně ověřit protokoly PCR a LAMP pro identifikaci makrely obecné (Scomber scombrus) pomocí amplifikace úseku druhého intronu parvalbuminového genu. Byly vyvinuty rovněž PCR protokoly, analyzující parvabumin, pro diferenciaci mořana tmavého (Spondyliosoma cantharus), pangasa spodnookého (Pangasianodon hypophthalmus) a ďase mořského (Lophius piscatorius). DNA byla izolována metodou extrakce založenou na použití tenzidu cetyltrimethylamoniumbromid (CTAB), postup byl převzat a upraven dle normy ČSN EN ISO 21571 (2007). Specifita všech použitých protokolů byla experimentálně ověřována se vzorky DNA izolované ze svaloviny a dalších tkání více než 16 druhů ryb, analyzovány byly také vzorky rybích výrobků.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů