Development and verification of method for evaluation of volatile substances in fresh Czech honeys
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920282" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920282 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj a ověření metody pro hodnocení těkavých látek v čerstvých českých medech
Original language description
Cílem naší studie (vypracováno v rámci projektu QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn) byla příprava a ověření metodiky pro hodnocení těkavých látek medu a využití ověřené metody pro proměření profilu těkavých látek autentických českých medů. Soubor 101 vzorků čerstvých medů získaných od tuzemských včelařů v roce 2019 byl podroben stanovení těkavých látek pomocí techniky HS-SPME-GC/MS (headspace mikroextrakce s tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostním detektorem). Cílenou analýzou bylo možné identifikovat až 100 sledovaných těkavých látek; majoritními těkavými látkami identifikovanými u 10 medů byly: benzaldehyd, estery mastných kyselin, p-cymenen, hotrienol a 2fenyletanol. Data získaná necílenou analýzou, tj. fingerprinty pro kontrolní vzorky, standardy i všechny vzorky medů, byla statisticky zpracována vícerozměrnou statistickou metodou, tj. analýzou hlavních komponent (PCA).
Czech name
Vývoj a ověření metody pro hodnocení těkavých látek v čerstvých českých medech
Czech description
Cílem naší studie (vypracováno v rámci projektu QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn) byla příprava a ověření metodiky pro hodnocení těkavých látek medu a využití ověřené metody pro proměření profilu těkavých látek autentických českých medů. Soubor 101 vzorků čerstvých medů získaných od tuzemských včelařů v roce 2019 byl podroben stanovení těkavých látek pomocí techniky HS-SPME-GC/MS (headspace mikroextrakce s tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostním detektorem). Cílenou analýzou bylo možné identifikovat až 100 sledovaných těkavých látek; majoritními těkavými látkami identifikovanými u 10 medů byly: benzaldehyd, estery mastných kyselin, p-cymenen, hotrienol a 2fenyletanol. Data získaná necílenou analýzou, tj. fingerprinty pro kontrolní vzorky, standardy i všechny vzorky medů, byla statisticky zpracována vícerozměrnou statistickou metodou, tj. analýzou hlavních komponent (PCA).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin
ISBN
978-80-7592-061-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
96-102
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Feb 6, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—