METHOD FOR THE DETERMINATION OF SWEETENERS AND PRESERVATIVES IN BEVERAGES AND FOODSTUFFS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921165" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921165 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH
Original language description
Jedním z dílčích cílů projektu TJ02000238 (INOVAMET – Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin) zahájeného v březnu 2019 pod záštitou Technologické agentury České republiky, bylo vyvinout a následně validovat spolehlivou analytickou metodu, která by kontrolním laboratořím dozorových orgánů umožnila analýzu přídatných látek, konkrétně sladidel a konzervantů, v potravinách za účelem kontroly dodržení legislativních limitů v rámci Evropské Unie (EU).
Czech name
METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH
Czech description
Jedním z dílčích cílů projektu TJ02000238 (INOVAMET – Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin) zahájeného v březnu 2019 pod záštitou Technologické agentury České republiky, bylo vyvinout a následně validovat spolehlivou analytickou metodu, která by kontrolním laboratořím dozorových orgánů umožnila analýzu přídatných látek, konkrétně sladidel a konzervantů, v potravinách za účelem kontroly dodržení legislativních limitů v rámci Evropské Unie (EU).
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Sladidla a konzervanty
Regulation ID
14/2020
Technical parameters
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o přídatných látkách ve znění z 12.06.2017
Economical parameters
Výhoda výše popsané metodiky spočívá v relativně nenáročné přípravě vzorku bez nutnosti použití nákladných či výrazně zdraví nebezpečných chemikálií. Jediným extrakčním postupem je možno extrahovat všechny analyty zmíněné v této metodice. Methanol, kyselina octová a octan amonný jsou chemikálie běžně používané v analytický laboratořích. Postup přípravy je prost složitých úprav jako je např. deprivatizace, dříve používaná v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomických aspektem je využití techniky rychlé ultra-účinné kapalinové chromatografie, jež umožňuje významné zkrácení instrumentální metody a tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy