All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

METHOD FOR THE DETERMINATION OF SWEETENERS AND PRESERVATIVES IN BEVERAGES AND FOODSTUFFS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921165" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921165 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH

  • Original language description

    Jedním z dílčích cílů projektu TJ02000238 (INOVAMET – Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin) zahájeného v březnu 2019 pod záštitou Technologické agentury České republiky, bylo vyvinout a následně validovat spolehlivou analytickou metodu, která by kontrolním laboratořím dozorových orgánů umožnila analýzu přídatných látek, konkrétně sladidel a konzervantů, v potravinách za účelem kontroly dodržení legislativních limitů v rámci Evropské Unie (EU).

  • Czech name

    METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH

  • Czech description

    Jedním z dílčích cílů projektu TJ02000238 (INOVAMET – Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin) zahájeného v březnu 2019 pod záštitou Technologické agentury České republiky, bylo vyvinout a následně validovat spolehlivou analytickou metodu, která by kontrolním laboratořím dozorových orgánů umožnila analýzu přídatných látek, konkrétně sladidel a konzervantů, v potravinách za účelem kontroly dodržení legislativních limitů v rámci Evropské Unie (EU).

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Sladidla a konzervanty

  • Regulation ID

    14/2020

  • Technical parameters

    Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o přídatných látkách ve znění z 12.06.2017

  • Economical parameters

    Výhoda výše popsané metodiky spočívá v relativně nenáročné přípravě vzorku bez nutnosti použití nákladných či výrazně zdraví nebezpečných chemikálií. Jediným extrakčním postupem je možno extrahovat všechny analyty zmíněné v této metodice. Methanol, kyselina octová a octan amonný jsou chemikálie běžně používané v analytický laboratořích. Postup přípravy je prost složitých úprav jako je např. deprivatizace, dříve používaná v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomických aspektem je využití techniky rychlé ultra-účinné kapalinové chromatografie, jež umožňuje významné zkrácení instrumentální metody a tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy