Proteomic differentiation of varied species of fish meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921560" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921560 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://bts.vscht.cz/?q=node/62" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/?q=node/62</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Proteomické rozlišení různých druhů rybího masa
Original language description
Rybí maso je významným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které tvoří nedílnou součást zdravé výživy. Tato práce se zabývá proteinovým složením rybího masa. Rybí maso obsahuje zhruba 16 – 22 % bílkovin, které se dají rozdělit do tří skupin – sarkoplasmatické, myofibrilární a stromatické. Hlavní bílkovinnou složkou jsou myofibrilární proteiny, mezi které patří zejména aktin a myosin. Metody, kterými lze analyzovat proteiny v mase, jsou založeny na různých principech – elektroforetické, imunologické, chromatografické, spektroskopické a metody hmotnostní spektrometrie. V naší studii byla použita konkrétně MALDI‑TOF MS pro rozlišení syrového rybího masa vybraných druhů ryb.
Czech name
Proteomické rozlišení různých druhů rybího masa
Czech description
Rybí maso je významným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které tvoří nedílnou součást zdravé výživy. Tato práce se zabývá proteinovým složením rybího masa. Rybí maso obsahuje zhruba 16 – 22 % bílkovin, které se dají rozdělit do tří skupin – sarkoplasmatické, myofibrilární a stromatické. Hlavní bílkovinnou složkou jsou myofibrilární proteiny, mezi které patří zejména aktin a myosin. Metody, kterými lze analyzovat proteiny v mase, jsou založeny na různých principech – elektroforetické, imunologické, chromatografické, spektroskopické a metody hmotnostní spektrometrie. V naší studii byla použita konkrétně MALDI‑TOF MS pro rozlišení syrového rybího masa vybraných druhů ryb.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10609 - Biochemical research methods
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
41-44
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—