"S" - salting in meat processing technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871143" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871143 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
"S" jako solení
Original language description
Kuchyňská sůl - chlorid sodný - je již od pradávna důležitou přísadou při zpracování masa. V současnosti není její použití vázáno pouze na konzervační efekt nebo ovlivnění chuti, v masných výrobcích se podílí zejména na aktivaci myofibrilárních bílkovin.Zvyšuje se tak vaznost masa i emulgační schopnost proteinů. Sůl při zpracování masa plní řadu funkcí. Přestože je v hledáčku zdravotníků pro svůj vysoký obsah sodíku, při zpracování masa se zatím nepodařilo najít odpovídající náhradu. Pro různé skupinymasných výrobků se používají různé postupy solení. Nejrychlejší je tzv. solení do kutru, aplikované při výrobě mělněných produktů, kdy ionty soli pronikají rychle do zpracovávané suroviny. Obtížnější je solení celosvalových výrobků. Tradiční postup solení na sucho nebo ponoření masa do láku je dnes při průmyslovém zpracování nahrazen strojovým nastřikováním.
Czech name
"S" jako solení
Czech description
Kuchyňská sůl - chlorid sodný - je již od pradávna důležitou přísadou při zpracování masa. V současnosti není její použití vázáno pouze na konzervační efekt nebo ovlivnění chuti, v masných výrobcích se podílí zejména na aktivaci myofibrilárních bílkovin.Zvyšuje se tak vaznost masa i emulgační schopnost proteinů. Sůl při zpracování masa plní řadu funkcí. Přestože je v hledáčku zdravotníků pro svůj vysoký obsah sodíku, při zpracování masa se zatím nepodařilo najít odpovídající náhradu. Pro různé skupinymasných výrobků se používají různé postupy solení. Nejrychlejší je tzv. solení do kutru, aplikované při výrobě mělněných produktů, kdy ionty soli pronikají rychle do zpracovávané suroviny. Obtížnější je solení celosvalových výrobků. Tradiční postup solení na sucho nebo ponoření masa do láku je dnes při průmyslovém zpracování nahrazen strojovým nastřikováním.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
25-32
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—