Resistant starch - characteristics, sources and influence on human health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921812" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921812 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2020/09/skrob1.pdf" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2020/09/skrob1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rezistentní škrob – charakteristika, zdroje a vliv na lidské zdraví
Original language description
Rezistentní škrob (RS; typy 1 až 5) je typem škrobu, který není tráven v tenkém střevě člověka a přechází do tlustého střeva, kde je částečně metabolizován přítomnými mikroorganismy. Rezistentní škroby podle původu a způsobu zpracování potraviny nebo přípravy pokrmu vykazují různé fyziologické účinky na lidský organismus. Typy rezistentního škrobu RS1, RS2, RS3 a RS5 jsou přirozeně přítomné v potravinách, navíc typy RS2, RS3 a RS4 mohou být přidávány do potraviny jako funkční složka (přídatná látka). Významným zdrojem rezistentního škrobu jsou tepelně upravené potraviny/pokrmy z luštěnin, brambor a obilovin. Vařené a ochlazené (nebo uchovávané) potraviny / pokrmy mají vyšší obsahy RS než čerstvě uvařené.
Czech name
Rezistentní škrob – charakteristika, zdroje a vliv na lidské zdraví
Czech description
Rezistentní škrob (RS; typy 1 až 5) je typem škrobu, který není tráven v tenkém střevě člověka a přechází do tlustého střeva, kde je částečně metabolizován přítomnými mikroorganismy. Rezistentní škroby podle původu a způsobu zpracování potraviny nebo přípravy pokrmu vykazují různé fyziologické účinky na lidský organismus. Typy rezistentního škrobu RS1, RS2, RS3 a RS5 jsou přirozeně přítomné v potravinách, navíc typy RS2, RS3 a RS4 mohou být přidávány do potraviny jako funkční složka (přídatná látka). Významným zdrojem rezistentního škrobu jsou tepelně upravené potraviny/pokrmy z luštěnin, brambor a obilovin. Vařené a ochlazené (nebo uchovávané) potraviny / pokrmy mají vyšší obsahy RS než čerstvě uvařené.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
75
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
53-55
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—