All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Oats as a source of healthy substances

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921928" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921928 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.svazmlynucr.cz/category/mlynarske-noviny/" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/category/mlynarske-noviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Oves jako zdroj zdraví prospěšných látek

  • Original language description

    Oves jako tradiční krmná obilovina nachází rostoucí uplatnění v přípravě hodnotných potravin s nutričním přínosem. Vlivem obsahu B-glukanů a antioxidantů ze skupiny avenanthramides, které se podílí na snižování rizika civilizačních chorob, jsou výrobky z ovsa doporučeny ve zdravé výživě. Vliv přídavků ovesné mouky v množství 10 - 50 % na pšeničný základ se projevil zmenšením měrného objemu, ztmavnutím kůrky a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Při koncentracích do 30 % se potvrdila standardní zpracovatelnost a laboratorně připravené výrobky měly obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Ovesné pečivo obsahovalo 1,3 % B-glukanů. Uplatnění ovsa v pekařském sortimentu může být přínosné pro některé pacienty s celiakií, které je předmětem klinických testů. Šlechtění ovsa se zaměřuje také na odrůdy s nižším obsahem těchto problematických bílkovin - aveninů. Výzkum směřuje k jejich molekulárnímu mapování ve stávajících odrůdách ovsa. Další cestou je zapojení LC-MS techniky pro vytipování a kvantifikaci konkrétních epitopů, aminokyselinových sekvencí reaktivních oblastí aveninů jednotlivých odrůd.

  • Czech name

    Oves jako zdroj zdraví prospěšných látek

  • Czech description

    Oves jako tradiční krmná obilovina nachází rostoucí uplatnění v přípravě hodnotných potravin s nutričním přínosem. Vlivem obsahu B-glukanů a antioxidantů ze skupiny avenanthramides, které se podílí na snižování rizika civilizačních chorob, jsou výrobky z ovsa doporučeny ve zdravé výživě. Vliv přídavků ovesné mouky v množství 10 - 50 % na pšeničný základ se projevil zmenšením měrného objemu, ztmavnutím kůrky a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Při koncentracích do 30 % se potvrdila standardní zpracovatelnost a laboratorně připravené výrobky měly obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Ovesné pečivo obsahovalo 1,3 % B-glukanů. Uplatnění ovsa v pekařském sortimentu může být přínosné pro některé pacienty s celiakií, které je předmětem klinických testů. Šlechtění ovsa se zaměřuje také na odrůdy s nižším obsahem těchto problematických bílkovin - aveninů. Výzkum směřuje k jejich molekulárnímu mapování ve stávajících odrůdách ovsa. Další cestou je zapojení LC-MS techniky pro vytipování a kvantifikaci konkrétních epitopů, aminokyselinových sekvencí reaktivních oblastí aveninů jednotlivých odrůd.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    XXXII

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    10-11

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database