Oats as a source of healthy substances
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921928" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921928 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.svazmlynucr.cz/category/mlynarske-noviny/" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/category/mlynarske-noviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Oves jako zdroj zdraví prospěšných látek
Original language description
Oves jako tradiční krmná obilovina nachází rostoucí uplatnění v přípravě hodnotných potravin s nutričním přínosem. Vlivem obsahu B-glukanů a antioxidantů ze skupiny avenanthramides, které se podílí na snižování rizika civilizačních chorob, jsou výrobky z ovsa doporučeny ve zdravé výživě. Vliv přídavků ovesné mouky v množství 10 - 50 % na pšeničný základ se projevil zmenšením měrného objemu, ztmavnutím kůrky a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Při koncentracích do 30 % se potvrdila standardní zpracovatelnost a laboratorně připravené výrobky měly obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Ovesné pečivo obsahovalo 1,3 % B-glukanů. Uplatnění ovsa v pekařském sortimentu může být přínosné pro některé pacienty s celiakií, které je předmětem klinických testů. Šlechtění ovsa se zaměřuje také na odrůdy s nižším obsahem těchto problematických bílkovin - aveninů. Výzkum směřuje k jejich molekulárnímu mapování ve stávajících odrůdách ovsa. Další cestou je zapojení LC-MS techniky pro vytipování a kvantifikaci konkrétních epitopů, aminokyselinových sekvencí reaktivních oblastí aveninů jednotlivých odrůd.
Czech name
Oves jako zdroj zdraví prospěšných látek
Czech description
Oves jako tradiční krmná obilovina nachází rostoucí uplatnění v přípravě hodnotných potravin s nutričním přínosem. Vlivem obsahu B-glukanů a antioxidantů ze skupiny avenanthramides, které se podílí na snižování rizika civilizačních chorob, jsou výrobky z ovsa doporučeny ve zdravé výživě. Vliv přídavků ovesné mouky v množství 10 - 50 % na pšeničný základ se projevil zmenšením měrného objemu, ztmavnutím kůrky a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Při koncentracích do 30 % se potvrdila standardní zpracovatelnost a laboratorně připravené výrobky měly obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Ovesné pečivo obsahovalo 1,3 % B-glukanů. Uplatnění ovsa v pekařském sortimentu může být přínosné pro některé pacienty s celiakií, které je předmětem klinických testů. Šlechtění ovsa se zaměřuje také na odrůdy s nižším obsahem těchto problematických bílkovin - aveninů. Výzkum směřuje k jejich molekulárnímu mapování ve stávajících odrůdách ovsa. Další cestou je zapojení LC-MS techniky pro vytipování a kvantifikaci konkrétních epitopů, aminokyselinových sekvencí reaktivních oblastí aveninů jednotlivých odrůd.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Volume of the periodical
XXXII
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
10-11
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—