Methods for determination of D-isocitric acid in fruit products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922008" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922008 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce
Original language description
Pro posouzení autenticity a kvality ovocných (a zeleninových) produktů se mimo jiné používá jako marker D-isocitronová kyselina. Též poměr kyseliny citronové ku D-isocitronové slouží jako indikátor falšování ovocných šťáv nepovoleným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení D-isocitronové kyseliny ve třech odlišných matricích (pomerančová šťáva, jahodový džem a kečup) a v referenčním materiálu (od firmy DRRR). Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: 2 enzymové sety (od firem Megyzyme a r-Biopharm), kapilární izotachoforéza (2 elektrolytové systémy) a kapilární zónová elektroforéza. Po provedených analýzách byl enzymový set od firmy Megazyme vybrán jako nejvhodnější analytická metoda pro stanovení D-isocitronové kyseliny. Byla zvolena na základě zjištěných pracovních charakteristik (limitu kvantifikace (35 mg/kg pro kapalné vzorky a 25 mg/kg pro viskózní vzorky), opakovatelnosti 2,4 %, výtěžnosti 101 – 113 %), dosažených hodnot koncentrace D-isocitronové kyseliny v testovaných vzorcích (29 – 126 mg/kg (mg/l)) a schopnosti stanovit volnou a celkovou D-isocitronovou kyselinu.
Czech name
Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce
Czech description
Pro posouzení autenticity a kvality ovocných (a zeleninových) produktů se mimo jiné používá jako marker D-isocitronová kyselina. Též poměr kyseliny citronové ku D-isocitronové slouží jako indikátor falšování ovocných šťáv nepovoleným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení D-isocitronové kyseliny ve třech odlišných matricích (pomerančová šťáva, jahodový džem a kečup) a v referenčním materiálu (od firmy DRRR). Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: 2 enzymové sety (od firem Megyzyme a r-Biopharm), kapilární izotachoforéza (2 elektrolytové systémy) a kapilární zónová elektroforéza. Po provedených analýzách byl enzymový set od firmy Megazyme vybrán jako nejvhodnější analytická metoda pro stanovení D-isocitronové kyseliny. Byla zvolena na základě zjištěných pracovních charakteristik (limitu kvantifikace (35 mg/kg pro kapalné vzorky a 25 mg/kg pro viskózní vzorky), opakovatelnosti 2,4 %, výtěžnosti 101 – 113 %), dosažených hodnot koncentrace D-isocitronové kyseliny v testovaných vzorcích (29 – 126 mg/kg (mg/l)) a schopnosti stanovit volnou a celkovou D-isocitronovou kyselinu.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Volume of the periodical
115
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
615-622
UT code for WoS article
000738342100007
EID of the result in the Scopus database
—