All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methods for determination of D-isocitric acid in fruit products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922008" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922008 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce

  • Original language description

    Pro posouzení autenticity a kvality ovocných (a zeleninových) produktů se mimo jiné používá jako marker D-isocitronová kyselina. Též poměr kyseliny citronové ku D-isocitronové slouží jako indikátor falšování ovocných šťáv nepovoleným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení D-isocitronové kyseliny ve třech odlišných matricích (pomerančová šťáva, jahodový džem a kečup) a v referenčním materiálu (od firmy DRRR). Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: 2 enzymové sety (od firem Megyzyme a r-Biopharm), kapilární izotachoforéza (2 elektrolytové systémy) a kapilární zónová elektroforéza. Po provedených analýzách byl enzymový set od firmy Megazyme vybrán jako nejvhodnější analytická metoda pro stanovení D-isocitronové kyseliny. Byla zvolena na základě zjištěných pracovních charakteristik (limitu kvantifikace (35 mg/kg pro kapalné vzorky a 25 mg/kg pro viskózní vzorky), opakovatelnosti 2,4 %, výtěžnosti 101 – 113 %), dosažených hodnot koncentrace D-isocitronové kyseliny v testovaných vzorcích (29 – 126 mg/kg (mg/l)) a schopnosti stanovit volnou a celkovou D-isocitronovou kyselinu.

  • Czech name

    Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce

  • Czech description

    Pro posouzení autenticity a kvality ovocných (a zeleninových) produktů se mimo jiné používá jako marker D-isocitronová kyselina. Též poměr kyseliny citronové ku D-isocitronové slouží jako indikátor falšování ovocných šťáv nepovoleným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení D-isocitronové kyseliny ve třech odlišných matricích (pomerančová šťáva, jahodový džem a kečup) a v referenčním materiálu (od firmy DRRR). Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: 2 enzymové sety (od firem Megyzyme a r-Biopharm), kapilární izotachoforéza (2 elektrolytové systémy) a kapilární zónová elektroforéza. Po provedených analýzách byl enzymový set od firmy Megazyme vybrán jako nejvhodnější analytická metoda pro stanovení D-isocitronové kyseliny. Byla zvolena na základě zjištěných pracovních charakteristik (limitu kvantifikace (35 mg/kg pro kapalné vzorky a 25 mg/kg pro viskózní vzorky), opakovatelnosti 2,4 %, výtěžnosti 101 – 113 %), dosažených hodnot koncentrace D-isocitronové kyseliny v testovaných vzorcích (29 – 126 mg/kg (mg/l)) a schopnosti stanovit volnou a celkovou D-isocitronovou kyselinu.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

    1213-7103

  • Volume of the periodical

    115

  • Issue of the periodical within the volume

    11

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    615-622

  • UT code for WoS article

    000738342100007

  • EID of the result in the Scopus database