All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of microbial transglutaminase on textural properties of fermented milk products.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923335 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/21:N0000058

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_6pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_6pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv mikrobiální transglutaminasy na texturní vlastnosti mléčných fermentovaných výrobků.

  • Original language description

    Byl sledován vliv způsobu ošetření mléka mikrobiální transglutaminasou ve výrobě fermentovaného mléčného výrobku, s cílem dosáhnout lepších texturních vlastností. Pro experimenty byly vybrány jogurtové kultury CCDM 22 a směs kultur S. thermophilus CCDM 144 s L. delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767, které se vyznačuje produkcí exopolysacharidů. Mikrobiální transglutaminasa (3 U/g bílkovin) byla aplikována do výroby jogurtů při teplotě 30 °C třemi různými způsoby: předinkubace mléka s následnou tepelnou inaktivací enzymu, 2 hodiny před inokulací jogurtové kultury a společně s jogurtovou kulturou. Nejvyšších tuhostí výrobků po výrobě bylo dosaženo u obou použitých jogurtových kultur při společné aplikaci enzymu s inokulem (333 ± 13 resp. 403 ± 71 Pa). Vyšší tuhosti, resp. viskozity a současně menších změn při skladování bylo dosaženo při použití směsné kultury s produkcí exopolysacharidů. Ošetření jogurtů mikrobiální transglutaminasou snížilo množství uvolněné syrovátky rozmíchaného koagulátu u všech enzymaticky ošetřených vzorků o 9 – 23 %.

  • Czech name

    Vliv mikrobiální transglutaminasy na texturní vlastnosti mléčných fermentovaných výrobků.

  • Czech description

    Byl sledován vliv způsobu ošetření mléka mikrobiální transglutaminasou ve výrobě fermentovaného mléčného výrobku, s cílem dosáhnout lepších texturních vlastností. Pro experimenty byly vybrány jogurtové kultury CCDM 22 a směs kultur S. thermophilus CCDM 144 s L. delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767, které se vyznačuje produkcí exopolysacharidů. Mikrobiální transglutaminasa (3 U/g bílkovin) byla aplikována do výroby jogurtů při teplotě 30 °C třemi různými způsoby: předinkubace mléka s následnou tepelnou inaktivací enzymu, 2 hodiny před inokulací jogurtové kultury a společně s jogurtovou kulturou. Nejvyšších tuhostí výrobků po výrobě bylo dosaženo u obou použitých jogurtových kultur při společné aplikaci enzymu s inokulem (333 ± 13 resp. 403 ± 71 Pa). Vyšší tuhosti, resp. viskozity a současně menších změn při skladování bylo dosaženo při použití směsné kultury s produkcí exopolysacharidů. Ošetření jogurtů mikrobiální transglutaminasou snížilo množství uvolněné syrovátky rozmíchaného koagulátu u všech enzymaticky ošetřených vzorků o 9 – 23 %.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    39

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    28-33

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database