Amaranth - a source of healthy substances
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43922208" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43922208 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek
Original language description
Amarant patří mezi staré kulturní plodiny. Pěstování je spojeno již s dobou Aztéků a Inku, kde byl považován za posvátnou plodinu i platidlo. Amarant nachází uplatnění v přípravě potravin s nutričním přínosem kvůli obsahu vlákniny a skvalenu ze skupiny antloxidantů. Semena se konzumují v různých kulinářských formách nebo jako mouka. Vliv náhrady pšeničné mouky v podílech 10, 20 a 30 % amarantovou se projevil snížením měrného objemu a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Přídavek 10 % se prokázal standardní zpracovatelností pšeničného těsta a laboratorně připravené pečivo mělo obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Uplatnění samotného amarantu v pekařském sortimentu může být přínosné pro pacienty trpící intolerancí lepkových bílkovin.
Czech name
Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek
Czech description
Amarant patří mezi staré kulturní plodiny. Pěstování je spojeno již s dobou Aztéků a Inku, kde byl považován za posvátnou plodinu i platidlo. Amarant nachází uplatnění v přípravě potravin s nutričním přínosem kvůli obsahu vlákniny a skvalenu ze skupiny antloxidantů. Semena se konzumují v různých kulinářských formách nebo jako mouka. Vliv náhrady pšeničné mouky v podílech 10, 20 a 30 % amarantovou se projevil snížením měrného objemu a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Přídavek 10 % se prokázal standardní zpracovatelností pšeničného těsta a laboratorně připravené pečivo mělo obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Uplatnění samotného amarantu v pekařském sortimentu může být přínosné pro pacienty trpící intolerancí lepkových bílkovin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
1802-1921
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
8-9
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—