All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Amaranth - a source of healthy substances

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43922208" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43922208 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/mlynarske-noviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek

  • Original language description

    Amarant patří mezi staré kulturní plodiny. Pěstování je spojeno již s dobou Aztéků a Inku, kde byl považován za posvátnou plodinu i platidlo. Amarant nachází uplatnění v přípravě potravin s nutričním přínosem kvůli obsahu vlákniny a skvalenu ze skupiny antloxidantů. Semena se konzumují v různých kulinářských formách nebo jako mouka. Vliv náhrady pšeničné mouky v podílech 10, 20 a 30 % amarantovou se projevil snížením měrného objemu a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Přídavek 10 % se prokázal standardní zpracovatelností pšeničného těsta a laboratorně připravené pečivo mělo obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Uplatnění samotného amarantu v pekařském sortimentu může být přínosné pro pacienty trpící intolerancí lepkových bílkovin.

  • Czech name

    Amarant – zdroj zdraví prospěšných látek

  • Czech description

    Amarant patří mezi staré kulturní plodiny. Pěstování je spojeno již s dobou Aztéků a Inku, kde byl považován za posvátnou plodinu i platidlo. Amarant nachází uplatnění v přípravě potravin s nutričním přínosem kvůli obsahu vlákniny a skvalenu ze skupiny antloxidantů. Semena se konzumují v různých kulinářských formách nebo jako mouka. Vliv náhrady pšeničné mouky v podílech 10, 20 a 30 % amarantovou se projevil snížením měrného objemu a zvýšením hutnosti střídy pečiva. Přídavek 10 % se prokázal standardní zpracovatelností pšeničného těsta a laboratorně připravené pečivo mělo obvyklou spotřebitelskou kvalitu. Uplatnění samotného amarantu v pekařském sortimentu může být přínosné pro pacienty trpící intolerancí lepkových bílkovin.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

    1802-1921

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    8-9

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database