Lactoperoxidase and its use in the meat products production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927531" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927531 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Laktoperoxidáza a její využití při výrobě masných výrobků
Original language description
Laktoperoxidáza je jedním z nejvýznamnějších enzymů slinných a mléčných žláz, kde má za úkol inhibovat či inaktivovat růst mikroorganismů. Je prokázáno, že LP systém může prodloužit dobu skladování syrového mléka inhibicí růstu bakterií, zejména Listeria monocytogenes, E. coli, Staphylococcus aureus a Pseudomonas spp. Díky těmto předpokladům by LP mohla být využívána k prodloužení trvanlivosti jiných potravin, a to i například masných výrobků. Inhibiční účinek LP byl testován in vitro v laboratorních biosanech (RTS-8) v TSB bujónu na bakterii L. innocua, a poté přímo na masových kostkách a masných výrobcích (vepřové šunky). Přídavkem LP do šunky dochází ke zlepšení její textury (soudržnosti), menším ztrátám vody a zpomalení procesu žluknutí (TBARS) a to bez vlivu na barvu finálního výrobku. U masových kostek naočkovaných bakteriemi L. innocua byl pomocí LP potlačen růst bakterií zejména v prvních třech dnech pokusu a při nižších teplotách skladování. LP měla také pozitivní vliv na mikrobiální stabilitu vepřových šunek. Dle těchto výsledků by LP mohla být potenciálně použita na podstatně širší škálu výrobků.
Czech name
Laktoperoxidáza a její využití při výrobě masných výrobků
Czech description
Laktoperoxidáza je jedním z nejvýznamnějších enzymů slinných a mléčných žláz, kde má za úkol inhibovat či inaktivovat růst mikroorganismů. Je prokázáno, že LP systém může prodloužit dobu skladování syrového mléka inhibicí růstu bakterií, zejména Listeria monocytogenes, E. coli, Staphylococcus aureus a Pseudomonas spp. Díky těmto předpokladům by LP mohla být využívána k prodloužení trvanlivosti jiných potravin, a to i například masných výrobků. Inhibiční účinek LP byl testován in vitro v laboratorních biosanech (RTS-8) v TSB bujónu na bakterii L. innocua, a poté přímo na masových kostkách a masných výrobcích (vepřové šunky). Přídavkem LP do šunky dochází ke zlepšení její textury (soudržnosti), menším ztrátám vody a zpomalení procesu žluknutí (TBARS) a to bez vlivu na barvu finálního výrobku. U masových kostek naočkovaných bakteriemi L. innocua byl pomocí LP potlačen růst bakterií zejména v prvních třech dnech pokusu a při nižších teplotách skladování. LP měla také pozitivní vliv na mikrobiální stabilitu vepřových šunek. Dle těchto výsledků by LP mohla být potenciálně použita na podstatně širší škálu výrobků.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
43-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—