All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lactoperoxidase and its use in the meat products production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927531" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927531 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Laktoperoxidáza a její využití při výrobě masných výrobků

  • Original language description

    Laktoperoxidáza je jedním z nejvýznamnějších enzymů slinných a mléčných žláz, kde má za úkol inhibovat či inaktivovat růst mikroorganismů. Je prokázáno, že LP systém může prodloužit dobu skladování syrového mléka inhibicí růstu bakterií, zejména Listeria monocytogenes, E. coli, Staphylococcus aureus a Pseudomonas spp. Díky těmto předpokladům by LP mohla být využívána k prodloužení trvanlivosti jiných potravin, a to i například masných výrobků. Inhibiční účinek LP byl testován in vitro v laboratorních biosanech (RTS-8) v TSB bujónu na bakterii L. innocua, a poté přímo na masových kostkách a masných výrobcích (vepřové šunky). Přídavkem LP do šunky dochází ke zlepšení její textury (soudržnosti), menším ztrátám vody a zpomalení procesu žluknutí (TBARS) a to bez vlivu na barvu finálního výrobku. U masových kostek naočkovaných bakteriemi L. innocua byl pomocí LP potlačen růst bakterií zejména v prvních třech dnech pokusu a při nižších teplotách skladování. LP měla také pozitivní vliv na mikrobiální stabilitu vepřových šunek. Dle těchto výsledků by LP mohla být potenciálně použita na podstatně širší škálu výrobků.

  • Czech name

    Laktoperoxidáza a její využití při výrobě masných výrobků

  • Czech description

    Laktoperoxidáza je jedním z nejvýznamnějších enzymů slinných a mléčných žláz, kde má za úkol inhibovat či inaktivovat růst mikroorganismů. Je prokázáno, že LP systém může prodloužit dobu skladování syrového mléka inhibicí růstu bakterií, zejména Listeria monocytogenes, E. coli, Staphylococcus aureus a Pseudomonas spp. Díky těmto předpokladům by LP mohla být využívána k prodloužení trvanlivosti jiných potravin, a to i například masných výrobků. Inhibiční účinek LP byl testován in vitro v laboratorních biosanech (RTS-8) v TSB bujónu na bakterii L. innocua, a poté přímo na masových kostkách a masných výrobcích (vepřové šunky). Přídavkem LP do šunky dochází ke zlepšení její textury (soudržnosti), menším ztrátám vody a zpomalení procesu žluknutí (TBARS) a to bez vlivu na barvu finálního výrobku. U masových kostek naočkovaných bakteriemi L. innocua byl pomocí LP potlačen růst bakterií zejména v prvních třech dnech pokusu a při nižších teplotách skladování. LP měla také pozitivní vliv na mikrobiální stabilitu vepřových šunek. Dle těchto výsledků by LP mohla být potenciálně použita na podstatně širší škálu výrobků.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    43-47

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database