All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Oxygen absorbers - types and properties

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928374" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928374 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Absorbéry kyslíku - typy a vlastnosti

  • Original language description

    Absorbéry kyslíku jsou nejvýraznějším a nejpoužívanějším prostředkem tzv. aktivního balení, které má za úkol nejenom chránit potravinu, ale také záměrně reagovat na změny vnějších nebo vnitřních podmínek tak, aby se tyto změny na kvalitě baleného produktu neprojevily. Tyto prostředky slouží k snížení obsahu kyslíku v obalu na úroveň, která omezí oxidační procesy spojené s přítomností kyslíku (např.: oxidace lipidů) a růst aerobních mikroorganismů (především aerobní bakterie a plísně). V praxi to nejčastěji funguje tak, že absorbér kyslíku umístěný k balenému produktu, vychytá kyslík v jeho okolí a zároveň je schopný snížit i množství kyslíku rozpuštěného v samotném produktu. Pokud je produkt balený do pro kyslík propustného obalu (například většina měkkých obalových materiálů - fólií bez hliníkové vrstvy), pak je absorbér schopen v průběhu skladování produktu vychytat i kyslík prošlý skrz obal a udržovat tak nízký obsah kyslíku po celou dobu jeho trvanlivosti.

  • Czech name

    Absorbéry kyslíku - typy a vlastnosti

  • Czech description

    Absorbéry kyslíku jsou nejvýraznějším a nejpoužívanějším prostředkem tzv. aktivního balení, které má za úkol nejenom chránit potravinu, ale také záměrně reagovat na změny vnějších nebo vnitřních podmínek tak, aby se tyto změny na kvalitě baleného produktu neprojevily. Tyto prostředky slouží k snížení obsahu kyslíku v obalu na úroveň, která omezí oxidační procesy spojené s přítomností kyslíku (např.: oxidace lipidů) a růst aerobních mikroorganismů (především aerobní bakterie a plísně). V praxi to nejčastěji funguje tak, že absorbér kyslíku umístěný k balenému produktu, vychytá kyslík v jeho okolí a zároveň je schopný snížit i množství kyslíku rozpuštěného v samotném produktu. Pokud je produkt balený do pro kyslík propustného obalu (například většina měkkých obalových materiálů - fólií bez hliníkové vrstvy), pak je absorbér schopen v průběhu skladování produktu vychytat i kyslík prošlý skrz obal a udržovat tak nízký obsah kyslíku po celou dobu jeho trvanlivosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

    1210-4086

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    30-34

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database