Oxygen absorbers - types and properties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928374" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928374 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Absorbéry kyslíku - typy a vlastnosti
Original language description
Absorbéry kyslíku jsou nejvýraznějším a nejpoužívanějším prostředkem tzv. aktivního balení, které má za úkol nejenom chránit potravinu, ale také záměrně reagovat na změny vnějších nebo vnitřních podmínek tak, aby se tyto změny na kvalitě baleného produktu neprojevily. Tyto prostředky slouží k snížení obsahu kyslíku v obalu na úroveň, která omezí oxidační procesy spojené s přítomností kyslíku (např.: oxidace lipidů) a růst aerobních mikroorganismů (především aerobní bakterie a plísně). V praxi to nejčastěji funguje tak, že absorbér kyslíku umístěný k balenému produktu, vychytá kyslík v jeho okolí a zároveň je schopný snížit i množství kyslíku rozpuštěného v samotném produktu. Pokud je produkt balený do pro kyslík propustného obalu (například většina měkkých obalových materiálů - fólií bez hliníkové vrstvy), pak je absorbér schopen v průběhu skladování produktu vychytat i kyslík prošlý skrz obal a udržovat tak nízký obsah kyslíku po celou dobu jeho trvanlivosti.
Czech name
Absorbéry kyslíku - typy a vlastnosti
Czech description
Absorbéry kyslíku jsou nejvýraznějším a nejpoužívanějším prostředkem tzv. aktivního balení, které má za úkol nejenom chránit potravinu, ale také záměrně reagovat na změny vnějších nebo vnitřních podmínek tak, aby se tyto změny na kvalitě baleného produktu neprojevily. Tyto prostředky slouží k snížení obsahu kyslíku v obalu na úroveň, která omezí oxidační procesy spojené s přítomností kyslíku (např.: oxidace lipidů) a růst aerobních mikroorganismů (především aerobní bakterie a plísně). V praxi to nejčastěji funguje tak, že absorbér kyslíku umístěný k balenému produktu, vychytá kyslík v jeho okolí a zároveň je schopný snížit i množství kyslíku rozpuštěného v samotném produktu. Pokud je produkt balený do pro kyslík propustného obalu (například většina měkkých obalových materiálů - fólií bez hliníkové vrstvy), pak je absorbér schopen v průběhu skladování produktu vychytat i kyslík prošlý skrz obal a udržovat tak nízký obsah kyslíku po celou dobu jeho trvanlivosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
1210-4086
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
30-34
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—