All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Contamination of non-alcoholic beverages by undesirable acid-tolerant acetic acid bacteria.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928482" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928482 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/23:43928484

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kontaminace nealkoholických nápojů nežádoucími acidotolerantními octovými bakteriemi.

  • Original language description

    Průmyslově vyráběné nealkoholické nápoje představují výrobky obecně zdravotně mikrobiologicky bezpečné a jakostní. Čas od času se však při jejich výrobě vyskytnou problémy s mikrobiální kontaminací. Často jde o kontaminaci nežádoucími octovými bakteriemi vykazujícími acidotolerantní vlastnosti, které se projevují tolerancí k nízkým hodnotám pH. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích octových bakteri ke kyselině octové s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA). Experimentálně bylo testováno 9 kmenů octových bakterií (1× Gluconacetobacter sp., 2× Komagataeibacter spp., 5× Gluconobacter spp., 1× Kozakia sp.). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance ke kyselině octové, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že kmeny rostly dobře v/na Sabouraudově bujónu/agaru se 4,0 hm. % glukózy (dále jen bujón SB/agar SA) při teplotě 25 °C nebo 30 °C po dobu 48 h (platilo pro bujón SB) či 72 h (platilo pro agar SA) během aerobních kultivací. Kmeny dosahovaly na agaru SA výsledných počtů buněk v rozmezí řádů 106–108 KTJ.ml-1. Kmeny byly dále podrobeny zjištění tolerance k různým přídavkům kyseliny octové (0-1,50 obj. %), v bujónu SB při teplotě 25 °C nebo 30 °C po dobu 72 h aerobních kultivací, na laboratorním bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA). Mezi kmeny, které vykazovaly nejvyšší toleranci ke kyselině octové (o koncentraci 1,25 obj. % včetně), patřily: Gln. albidus CCM 2365, Gla. liquefaciens CCM 3621 a Kozakia baliensis CCM 7137. Naopak mezi kmeny, které vykazovaly nejnižší toleranci ke kyselině octové (o koncentraci 0,75 obj. % včetně) patřily: Gln. cerinus CCM 1806T, Gln. oxydans CCM 1772, Gln. oxydans CCM 3618, Kom. hansenii CCM 1808 a Kom. xylinus CCM 3611T.Výsledky této práce mohou být využitelné při výrobě nealkoholických nápojů, zejména při eliminaci nežádoucích acidotolerantních octových bakterii, v úzké součinnosti se systémy řízení jakosti.

  • Czech name

    Kontaminace nealkoholických nápojů nežádoucími acidotolerantními octovými bakteriemi.

  • Czech description

    Průmyslově vyráběné nealkoholické nápoje představují výrobky obecně zdravotně mikrobiologicky bezpečné a jakostní. Čas od času se však při jejich výrobě vyskytnou problémy s mikrobiální kontaminací. Často jde o kontaminaci nežádoucími octovými bakteriemi vykazujícími acidotolerantní vlastnosti, které se projevují tolerancí k nízkým hodnotám pH. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích octových bakteri ke kyselině octové s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA). Experimentálně bylo testováno 9 kmenů octových bakterií (1× Gluconacetobacter sp., 2× Komagataeibacter spp., 5× Gluconobacter spp., 1× Kozakia sp.). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance ke kyselině octové, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že kmeny rostly dobře v/na Sabouraudově bujónu/agaru se 4,0 hm. % glukózy (dále jen bujón SB/agar SA) při teplotě 25 °C nebo 30 °C po dobu 48 h (platilo pro bujón SB) či 72 h (platilo pro agar SA) během aerobních kultivací. Kmeny dosahovaly na agaru SA výsledných počtů buněk v rozmezí řádů 106–108 KTJ.ml-1. Kmeny byly dále podrobeny zjištění tolerance k různým přídavkům kyseliny octové (0-1,50 obj. %), v bujónu SB při teplotě 25 °C nebo 30 °C po dobu 72 h aerobních kultivací, na laboratorním bioreaktoru RTS-1C (BioSan, LVA). Mezi kmeny, které vykazovaly nejvyšší toleranci ke kyselině octové (o koncentraci 1,25 obj. % včetně), patřily: Gln. albidus CCM 2365, Gla. liquefaciens CCM 3621 a Kozakia baliensis CCM 7137. Naopak mezi kmeny, které vykazovaly nejnižší toleranci ke kyselině octové (o koncentraci 0,75 obj. % včetně) patřily: Gln. cerinus CCM 1806T, Gln. oxydans CCM 1772, Gln. oxydans CCM 3618, Kom. hansenii CCM 1808 a Kom. xylinus CCM 3611T.Výsledky této práce mohou být využitelné při výrobě nealkoholických nápojů, zejména při eliminaci nežádoucích acidotolerantních octových bakterii, v úzké součinnosti se systémy řízení jakosti.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů