Optimizing the frying and testing the frying oil quality using the conductivity meter testo 270
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43927809" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43927809 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace fritování a testování kvality fritovacího oleje pomocí konduktometru testo 270
Original language description
Behem fritování dochází k chemickým a fyzikálním zmenám jak ve zpracovávané potravine, tak ve fritovacím médiu, pricemž cást média prechází do potraviny. Fritování je spojené s celou radou chemických reakcí za vzniku látek, které poskytují takto pripraveným potravinám a pokrmum typické vlastnosti, které zákazník ocekává. Zároven také pri fritování mohou vznikat nekteré slouceniny v množstvích, která negativne ovlivnují jak kvalitu produktu, tak i zdraví konzumenta. Toto riziko stoupá zejména tehdy, když se k fritování použije oxidacne významne narušený tuk (tj. obvykle dlouhodobe používaný ci skladovaný). Kvalita fritovacích médií musí být tedy kontrolována. Cílem experimentální práce bylo posouzení degradace fritovacích oleju hodnocením celkového obsahu polárních látek pomocí konduktometru testo 270 a predstavení možného rešení pro efektivní hospodarení s fritovacími médii. Díky tomu si producenti fritovaných potravin a pokrmu budou jisti, že svým zákazníkum predkládají nejen chutné, ale i bezpecné výrobky.
Czech name
Optimalizace fritování a testování kvality fritovacího oleje pomocí konduktometru testo 270
Czech description
Behem fritování dochází k chemickým a fyzikálním zmenám jak ve zpracovávané potravine, tak ve fritovacím médiu, pricemž cást média prechází do potraviny. Fritování je spojené s celou radou chemických reakcí za vzniku látek, které poskytují takto pripraveným potravinám a pokrmum typické vlastnosti, které zákazník ocekává. Zároven také pri fritování mohou vznikat nekteré slouceniny v množstvích, která negativne ovlivnují jak kvalitu produktu, tak i zdraví konzumenta. Toto riziko stoupá zejména tehdy, když se k fritování použije oxidacne významne narušený tuk (tj. obvykle dlouhodobe používaný ci skladovaný). Kvalita fritovacích médií musí být tedy kontrolována. Cílem experimentální práce bylo posouzení degradace fritovacích oleju hodnocením celkového obsahu polárních látek pomocí konduktometru testo 270 a predstavení možného rešení pro efektivní hospodarení s fritovacími médii. Díky tomu si producenti fritovaných potravin a pokrmu budou jisti, že svým zákazníkum predkládají nejen chutné, ale i bezpecné výrobky.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
79
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
17-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—