All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optimizing the frying and testing the frying oil quality using the conductivity meter testo 270

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43927809" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43927809 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace fritování a testování kvality fritovacího oleje pomocí konduktometru testo 270

  • Original language description

    Behem fritování dochází k chemickým a fyzikálním zmenám jak ve zpracovávané potravine, tak ve fritovacím médiu, pricemž cást média prechází do potraviny. Fritování je spojené s celou radou chemických reakcí za vzniku látek, které poskytují takto pripraveným potravinám a pokrmum typické vlastnosti, které zákazník ocekává. Zároven také pri fritování mohou vznikat nekteré slouceniny v množstvích, která negativne ovlivnují jak kvalitu produktu, tak i zdraví konzumenta. Toto riziko stoupá zejména tehdy, když se k fritování použije oxidacne významne narušený tuk (tj. obvykle dlouhodobe používaný ci skladovaný). Kvalita fritovacích médií musí být tedy kontrolována. Cílem experimentální práce bylo posouzení degradace fritovacích oleju hodnocením celkového obsahu polárních látek pomocí konduktometru testo 270 a predstavení možného rešení pro efektivní hospodarení s fritovacími médii. Díky tomu si producenti fritovaných potravin a pokrmu budou jisti, že svým zákazníkum predkládají nejen chutné, ale i bezpecné výrobky.

  • Czech name

    Optimalizace fritování a testování kvality fritovacího oleje pomocí konduktometru testo 270

  • Czech description

    Behem fritování dochází k chemickým a fyzikálním zmenám jak ve zpracovávané potravine, tak ve fritovacím médiu, pricemž cást média prechází do potraviny. Fritování je spojené s celou radou chemických reakcí za vzniku látek, které poskytují takto pripraveným potravinám a pokrmum typické vlastnosti, které zákazník ocekává. Zároven také pri fritování mohou vznikat nekteré slouceniny v množstvích, která negativne ovlivnují jak kvalitu produktu, tak i zdraví konzumenta. Toto riziko stoupá zejména tehdy, když se k fritování použije oxidacne významne narušený tuk (tj. obvykle dlouhodobe používaný ci skladovaný). Kvalita fritovacích médií musí být tedy kontrolována. Cílem experimentální práce bylo posouzení degradace fritovacích oleju hodnocením celkového obsahu polárních látek pomocí konduktometru testo 270 a predstavení možného rešení pro efektivní hospodarení s fritovacími médii. Díky tomu si producenti fritovaných potravin a pokrmu budou jisti, že svým zákazníkum predkládají nejen chutné, ale i bezpecné výrobky.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    79

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    17-20

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database