All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of technological quality - sets of common winter wheat and spelt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43929837" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43929837 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení technologické kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy

  • Original language description

    Porovnání technologická kvality tří odrůd pšenice seté a pěti odrůd pšenice špaldy bylo provedeno tradičními analytickými a reologickými metodami. Podle předpokladu byl ve špaldových moukách obsah bílkovin a mokrého lepku v průměru o 1 a 7 procentních bodů vyšší, ovšem kvalita podle Zelenyho byla přibližně poloviční (průměry 17 a 31 ml). Chování nefermentovaného těsta během hnětení na farinografu toto prvotní posouzení kvality lepku potvrdilo – doby vývinu těsta i stability konzistence byly pro špaldové mouky statisticky významně kratší a stupeň změknutí proto naopak vyšší. Větší rozdíly byly pozorovány při extenzografické zkoušce – vzájemně se částečně odlišovaly jak odrůdy pšenice seté, tak i odrůdy špaldy. Technologická kvalita těsta sledovaných špald se odlišovala ve shodě s daty, publikovanými v odborné literatuře – mouky z odrůd Rokoz a Orkus byly svým charakterem blíže pšeničným, jelikož vykázaly násobně vyšší hodnoty extenzografického odporu těsta a deformační energie než ostatní odrůdy špaldy Serpentin, Rubiota a Tauro.

  • Czech name

    Hodnocení technologické kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy

  • Czech description

    Porovnání technologická kvality tří odrůd pšenice seté a pěti odrůd pšenice špaldy bylo provedeno tradičními analytickými a reologickými metodami. Podle předpokladu byl ve špaldových moukách obsah bílkovin a mokrého lepku v průměru o 1 a 7 procentních bodů vyšší, ovšem kvalita podle Zelenyho byla přibližně poloviční (průměry 17 a 31 ml). Chování nefermentovaného těsta během hnětení na farinografu toto prvotní posouzení kvality lepku potvrdilo – doby vývinu těsta i stability konzistence byly pro špaldové mouky statisticky významně kratší a stupeň změknutí proto naopak vyšší. Větší rozdíly byly pozorovány při extenzografické zkoušce – vzájemně se částečně odlišovaly jak odrůdy pšenice seté, tak i odrůdy špaldy. Technologická kvalita těsta sledovaných špald se odlišovala ve shodě s daty, publikovanými v odborné literatuře – mouky z odrůd Rokoz a Orkus byly svým charakterem blíže pšeničným, jelikož vykázaly násobně vyšší hodnoty extenzografického odporu těsta a deformační energie než ostatní odrůdy špaldy Serpentin, Rubiota a Tauro.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

    1802-1921

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    11-13

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database