DETERMINATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN RAPESEED OILS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930955" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930955 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43930956
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení těkavých látek řepkových olejů
Original language description
Řepkový olej je mezi spotřebiteli oblíbený díky svým nutričním a senzorickým vlastnostem. Těkavé sloučeniny vytvářejí specifické aroma těchto olejů, ale mohou také způsobovat negativní vady. V této studii byly porovnány těkavé sloučeniny řepkových olejů vyrobených v laboratorních podmínkách a komerčně vyráběných produktů. Vzorky se lišily typem odrůdy a technologickým zpracováním. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků z laboratorní výroby a 11 komerčních olejů. Mezi extrahovanými a lisovanými oleji byly zjištěny velké rozdíly v profilu těkavých látek. Významné rozdíly byly pozorovány v zastoupení 3-methyl-2-butenenitrilu, hexanalu, 5-kyano-1-pentenu a oktanalu. Bylo také potvrzeno, že typ použité odrůdy významně ovlivňuje výsledné spektrum těkavých látek.
Czech name
Stanovení těkavých látek řepkových olejů
Czech description
Řepkový olej je mezi spotřebiteli oblíbený díky svým nutričním a senzorickým vlastnostem. Těkavé sloučeniny vytvářejí specifické aroma těchto olejů, ale mohou také způsobovat negativní vady. V této studii byly porovnány těkavé sloučeniny řepkových olejů vyrobených v laboratorních podmínkách a komerčně vyráběných produktů. Vzorky se lišily typem odrůdy a technologickým zpracováním. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků z laboratorní výroby a 11 komerčních olejů. Mezi extrahovanými a lisovanými oleji byly zjištěny velké rozdíly v profilu těkavých látek. Významné rozdíly byly pozorovány v zastoupení 3-methyl-2-butenenitrilu, hexanalu, 5-kyano-1-pentenu a oktanalu. Bylo také potvrzeno, že typ použité odrůdy významně ovlivňuje výsledné spektrum těkavých látek.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: New sustainable processing technologies for use of domestic oilseed crops</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů