All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The addition of oil to cooked salami and its effect on sensory quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921552" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921552 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přídavek oleje do měkkého salámu a jeho vliv na senzorickou jakost

  • Original language description

    Cílem studie bylo v návaznosti na předchozí výzkum aplikovat různé druhy olejů přímým přídavkem do Boloňského salámu, tedy jemně mělněného měkkého salámu, a to během kutrování. Zvoleny byly rostlinné oleje jako lněný, ostropestřecový a řepkový, ale také živočišný - rybí olej vyrobený z tresčích jater. Oleje byly dávkovány v množství přídavku 1 % a 2 %. Pro kontrolu byl vyroben měkký salám bez přidaného oleje. U vzorků byly sledovány ukazatele související se senzorickou jakostí. Hodnoty TBARS poukazující na míru oxidace lipidů se s přídavkem olejů během skladování zvyšovaly. Akceptovatelnou hodnotu 2,5 mg MDA/kg překročily vzorky s přídavkem rybího oleje, ale také s přídavkem 2 % lněného oleje. Avšak ve výsledcích senzorické analýzy se nárůst těchto hodnot neprojevil. Instrumentálním měřením barvy salámů v nákroji, a sice hodnot L* a* b* a následným stanovením celkového rozdílu ΔE*ab byly zjištěny slabé až postřehnutelné rozdíly, nikoliv však střední až rušící rozdíly. V senzorické analýze se přídavek olejů projevil v pevnosti a přijatelnosti vůně, u řepkového oleje navíc na přijatelnosti vzhledu a barvy. V chuti a celkovém dojmu nebyly pokusné vzorky hodnoceny významně lépe nebo hůře oproti kontrole. Výrobky tak splňovaly základní požadavek pro reformulované výrobky, tzn. zachování senzorických vlastností.

  • Czech name

    Přídavek oleje do měkkého salámu a jeho vliv na senzorickou jakost

  • Czech description

    Cílem studie bylo v návaznosti na předchozí výzkum aplikovat různé druhy olejů přímým přídavkem do Boloňského salámu, tedy jemně mělněného měkkého salámu, a to během kutrování. Zvoleny byly rostlinné oleje jako lněný, ostropestřecový a řepkový, ale také živočišný - rybí olej vyrobený z tresčích jater. Oleje byly dávkovány v množství přídavku 1 % a 2 %. Pro kontrolu byl vyroben měkký salám bez přidaného oleje. U vzorků byly sledovány ukazatele související se senzorickou jakostí. Hodnoty TBARS poukazující na míru oxidace lipidů se s přídavkem olejů během skladování zvyšovaly. Akceptovatelnou hodnotu 2,5 mg MDA/kg překročily vzorky s přídavkem rybího oleje, ale také s přídavkem 2 % lněného oleje. Avšak ve výsledcích senzorické analýzy se nárůst těchto hodnot neprojevil. Instrumentálním měřením barvy salámů v nákroji, a sice hodnot L* a* b* a následným stanovením celkového rozdílu ΔE*ab byly zjištěny slabé až postřehnutelné rozdíly, nikoliv však střední až rušící rozdíly. V senzorické analýze se přídavek olejů projevil v pevnosti a přijatelnosti vůně, u řepkového oleje navíc na přijatelnosti vzhledu a barvy. V chuti a celkovém dojmu nebyly pokusné vzorky hodnoceny významně lépe nebo hůře oproti kontrole. Výrobky tak splňovaly základní požadavek pro reformulované výrobky, tzn. zachování senzorických vlastností.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    4-8,10-11

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database