All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isolation and refining of rapeseed oil and rapeseed proteins

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931150 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Izolace a rafinace řepkového oleje a řepkových proteinů

  • Original language description

    Jedlé oleje a tuky, které se dělí podle původu na rostlinné, živočišné či získávané z jednobuněčných organismů (SCO), obsahují majoritní triacylglyceroly TAG), volné mastné kyseliny (vMK), diacylglyceroly (DAG), monoacylglyceroly (MAG) a minoritní doprovodné látky lipidů jako jsou steroly, skvalen, tokochromanoly či lipofilní pigmenty. Estery mastných kyselin s různým stupněm nenasycenosti se liší reaktivitou uhlovodíkového řetězce, neboť při vysokoteplotním namáhání poskytují geometrické a polohové izomery souhrnně označované jako trans mastné kyseliny. Aktuálním celosvětovým problémem je tvorba esterů 3-monochlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), esterů 2-monochlorpropan-1,3-diolu (2-MCPD) a esterů glycidolu v rafinovaných olejích a tucích v důsledku SN2 a E2 reakcí.1,2 Procesní kontaminanty, identifikované v roce 2006 (na VŠCHT Praha) a 2009 (v Německu), ovlivnily významným způsobem získávání, rafinaci a modifikaci rostlinných olejů a jejich frakcí1-4. Bez technologických inovací by zpracovatelé nemohli použít značnou část produkce v potravinářském sektoru.

  • Czech name

    Izolace a rafinace řepkového oleje a řepkových proteinů

  • Czech description

    Jedlé oleje a tuky, které se dělí podle původu na rostlinné, živočišné či získávané z jednobuněčných organismů (SCO), obsahují majoritní triacylglyceroly TAG), volné mastné kyseliny (vMK), diacylglyceroly (DAG), monoacylglyceroly (MAG) a minoritní doprovodné látky lipidů jako jsou steroly, skvalen, tokochromanoly či lipofilní pigmenty. Estery mastných kyselin s různým stupněm nenasycenosti se liší reaktivitou uhlovodíkového řetězce, neboť při vysokoteplotním namáhání poskytují geometrické a polohové izomery souhrnně označované jako trans mastné kyseliny. Aktuálním celosvětovým problémem je tvorba esterů 3-monochlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), esterů 2-monochlorpropan-1,3-diolu (2-MCPD) a esterů glycidolu v rafinovaných olejích a tucích v důsledku SN2 a E2 reakcí.1,2 Procesní kontaminanty, identifikované v roce 2006 (na VŠCHT Praha) a 2009 (v Německu), ovlivnily významným způsobem získávání, rafinaci a modifikaci rostlinných olejů a jejich frakcí1-4. Bez technologických inovací by zpracovatelé nemohli použít značnou část produkce v potravinářském sektoru.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: New sustainable processing technologies for use of domestic oilseed crops</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů