Isolation and refining of rapeseed oil and rapeseed proteins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931150 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Izolace a rafinace řepkového oleje a řepkových proteinů
Original language description
Jedlé oleje a tuky, které se dělí podle původu na rostlinné, živočišné či získávané z jednobuněčných organismů (SCO), obsahují majoritní triacylglyceroly TAG), volné mastné kyseliny (vMK), diacylglyceroly (DAG), monoacylglyceroly (MAG) a minoritní doprovodné látky lipidů jako jsou steroly, skvalen, tokochromanoly či lipofilní pigmenty. Estery mastných kyselin s různým stupněm nenasycenosti se liší reaktivitou uhlovodíkového řetězce, neboť při vysokoteplotním namáhání poskytují geometrické a polohové izomery souhrnně označované jako trans mastné kyseliny. Aktuálním celosvětovým problémem je tvorba esterů 3-monochlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), esterů 2-monochlorpropan-1,3-diolu (2-MCPD) a esterů glycidolu v rafinovaných olejích a tucích v důsledku SN2 a E2 reakcí.1,2 Procesní kontaminanty, identifikované v roce 2006 (na VŠCHT Praha) a 2009 (v Německu), ovlivnily významným způsobem získávání, rafinaci a modifikaci rostlinných olejů a jejich frakcí1-4. Bez technologických inovací by zpracovatelé nemohli použít značnou část produkce v potravinářském sektoru.
Czech name
Izolace a rafinace řepkového oleje a řepkových proteinů
Czech description
Jedlé oleje a tuky, které se dělí podle původu na rostlinné, živočišné či získávané z jednobuněčných organismů (SCO), obsahují majoritní triacylglyceroly TAG), volné mastné kyseliny (vMK), diacylglyceroly (DAG), monoacylglyceroly (MAG) a minoritní doprovodné látky lipidů jako jsou steroly, skvalen, tokochromanoly či lipofilní pigmenty. Estery mastných kyselin s různým stupněm nenasycenosti se liší reaktivitou uhlovodíkového řetězce, neboť při vysokoteplotním namáhání poskytují geometrické a polohové izomery souhrnně označované jako trans mastné kyseliny. Aktuálním celosvětovým problémem je tvorba esterů 3-monochlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), esterů 2-monochlorpropan-1,3-diolu (2-MCPD) a esterů glycidolu v rafinovaných olejích a tucích v důsledku SN2 a E2 reakcí.1,2 Procesní kontaminanty, identifikované v roce 2006 (na VŠCHT Praha) a 2009 (v Německu), ovlivnily významným způsobem získávání, rafinaci a modifikaci rostlinných olejů a jejich frakcí1-4. Bez technologických inovací by zpracovatelé nemohli použít značnou část produkce v potravinářském sektoru.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: New sustainable processing technologies for use of domestic oilseed crops</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů