Changes in the Fatty Acid Composition during Enzymatic Hydrolysis of Vegetable Oil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F07%3A00091585" target="_blank" >RIV/61388963:_____/07:00091585 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/67985858:_____/07:00091585
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje
Original language description
Hydrolýza oleje v průtočném reaktoru s imobilizovaným enzymu byla integrována s extrakcí ze semen černého rybízu do jednoho procesu, využívajícího superkritický oxid uhličitý při teplotě 40 oC a při tlaku v rozmezí 15-28 MPa jako rozpouštědlo. Hydrolyzátbyl analyzován po rozdělení na tři frakce: volné mastné kyseliny, spojené di- a monoacylglyceroly, a nezreagovaný olej. Frakce volných mastných kyselin oproti výchozímu oleji obohacená o kyseliny palmitovou, stearovou a a-linolenovou, zatímco kyseliny g-linolenová a stearidonová se nacházejí hlavně v di- a monoacylglycerolech. To je dáno nerovnoměrným obsazením sn pozic v molekulách oleje černého rybízu, ze kterých 1,3-specifický enzym Lipozyme uvolňuje v prvním stupni hydrolýzy jen kyseliny vázané přednostně na pozicích sn-1 a sn-3, zatímco v pozici sn-2 soustředěné kyseliny přecházejí do diacylglycerolů.
Czech name
Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje
Czech description
Hydrolýza oleje v průtočném reaktoru s imobilizovaným enzymu byla integrována s extrakcí ze semen černého rybízu do jednoho procesu, využívajícího superkritický oxid uhličitý při teplotě 40 oC a při tlaku v rozmezí 15-28 MPa jako rozpouštědlo. Hydrolyzátbyl analyzován po rozdělení na tři frakce: volné mastné kyseliny, spojené di- a monoacylglyceroly, a nezreagovaný olej. Frakce volných mastných kyselin oproti výchozímu oleji obohacená o kyseliny palmitovou, stearovou a a-linolenovou, zatímco kyseliny g-linolenová a stearidonová se nacházejí hlavně v di- a monoacylglycerolech. To je dáno nerovnoměrným obsazením sn pozic v molekulách oleje černého rybízu, ze kterých 1,3-specifický enzym Lipozyme uvolňuje v prvním stupni hydrolýzy jen kyseliny vázané přednostně na pozicích sn-1 a sn-3, zatímco v pozici sn-2 soustředěné kyseliny přecházejí do diacylglycerolů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA104%2F06%2F1174" target="_blank" >GA104/06/1174: Two challenges of supercritical processes: flow pattern in extractor/reactor and fractionation of outflowing mixture</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník
ISBN
80-86059-47-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
25
Pages from-to
130
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní, Šumava
Event date
Oct 15, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—