All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in the Fatty Acid Composition during Enzymatic Hydrolysis of Vegetable Oil

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F07%3A00091585" target="_blank" >RIV/61388963:_____/07:00091585 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/67985858:_____/07:00091585

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje

  • Original language description

    Hydrolýza oleje v průtočném reaktoru s imobilizovaným enzymu byla integrována s extrakcí ze semen černého rybízu do jednoho procesu, využívajícího superkritický oxid uhličitý při teplotě 40 oC a při tlaku v rozmezí 15-28 MPa jako rozpouštědlo. Hydrolyzátbyl analyzován po rozdělení na tři frakce: volné mastné kyseliny, spojené di- a monoacylglyceroly, a nezreagovaný olej. Frakce volných mastných kyselin oproti výchozímu oleji obohacená o kyseliny palmitovou, stearovou a a-linolenovou, zatímco kyseliny g-linolenová a stearidonová se nacházejí hlavně v di- a monoacylglycerolech. To je dáno nerovnoměrným obsazením sn pozic v molekulách oleje černého rybízu, ze kterých 1,3-specifický enzym Lipozyme uvolňuje v prvním stupni hydrolýzy jen kyseliny vázané přednostně na pozicích sn-1 a sn-3, zatímco v pozici sn-2 soustředěné kyseliny přecházejí do diacylglycerolů.

  • Czech name

    Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje

  • Czech description

    Hydrolýza oleje v průtočném reaktoru s imobilizovaným enzymu byla integrována s extrakcí ze semen černého rybízu do jednoho procesu, využívajícího superkritický oxid uhličitý při teplotě 40 oC a při tlaku v rozmezí 15-28 MPa jako rozpouštědlo. Hydrolyzátbyl analyzován po rozdělení na tři frakce: volné mastné kyseliny, spojené di- a monoacylglyceroly, a nezreagovaný olej. Frakce volných mastných kyselin oproti výchozímu oleji obohacená o kyseliny palmitovou, stearovou a a-linolenovou, zatímco kyseliny g-linolenová a stearidonová se nacházejí hlavně v di- a monoacylglycerolech. To je dáno nerovnoměrným obsazením sn pozic v molekulách oleje černého rybízu, ze kterých 1,3-specifický enzym Lipozyme uvolňuje v prvním stupni hydrolýzy jen kyseliny vázané přednostně na pozicích sn-1 a sn-3, zatímco v pozici sn-2 soustředěné kyseliny přecházejí do diacylglycerolů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA104%2F06%2F1174" target="_blank" >GA104/06/1174: Two challenges of supercritical processes: flow pattern in extractor/reactor and fractionation of outflowing mixture</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník

  • ISBN

    80-86059-47-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    25

  • Pages from-to

    130

  • Publisher name

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Srní, Šumava

  • Event date

    Oct 15, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article