Kinetics and Specificity of Lipozyme-Catalysed Oil Hydrolysis in Supercritical CO2
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F08%3A00310266" target="_blank" >RIV/61388963:_____/08:00310266 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/67985858:_____/08:00310266
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Kinetics and Specificity of Lipozyme-Catalysed Oil Hydrolysis in Supercritical CO2
Original language description
Selective enzyme-catalysed hydrolysis of blackcurrant seed oil was studied with aim to obtain different levels of alpha- and/or gamma-linolenic acid in lipid classes in the hydrolyzate, making them suitable for special dietary needs. Supercritical CO2 with dissolved oil and water flowed through a packed bed reactor (temperature 40 °C, pressure 15-28 MPa, superficial velocity 0.1-0.7 mm/s) where Lipozyme, a 1,3-specific lipase from Mucor miehei was immobilised on a macroporous ion-exchange resin. The enzyme activity was stable as long as water precipitation in the reactor was prevented. The reaction was controlled by both Michaelis-Menten kinetics and mass transfer. The maximum rate of fatty acids liberation per unit amount of enzyme, 2.6 mmol/s kg, wasachieved at the maximum pressure and flow rate. The liberated fatty acids were enriched in alpha-linolenic, palmitic and stearic acids, while di- and monoacylglycerols contained increased levels of gamma-linolenic and stearidonic acids.
Czech name
Kinetika a specificita hydrolýzy oleje v superkritickém CO2 katalyzované Lipozymem
Czech description
Selektivní enzymem katalyzovaná hydrolýza oleje ze semen černého rybízu byla studována s cílem získat v jednotlivých třídách lipidů v hydrolyzátu různé koncentrace alfa a/nebo gama-linolenové kyseliny, což by našlo uplatnění ve speciálních dietách. Oleja voda rozpuštěné v superkritickém CO2 tekly náplňovým reaktorem (teplota 40 °C, tlak 15-28 MPa, fiktivní rychlost 0.1-0.7 mm/s) obsahujícím Lipozyme, 1,3-specifickou lipasu z Mucor miehei imobilizovanou na makroporézní pryskyřici. K udržení stabilní aktivity enzymu bylo nutno zabránit srážení vody v reaktoru. Reakce byla řízena jak kinetikou Michaelis-Mentenové, tak i přenosem hmoty. Maximální rychlost uvolňování mastných kyselin na jednotku hmoty enzymu, 2.6 mmol/s kg, byla dosažena při maximálním tlaku a průtoku. Uvolněné kyseliny byly obohaceny alfa-linolenovou, palmitovou a stearovou kyselinou, kdežto v di- a monoacylglycerolech byla zvýšená koncentrace gama-linolenové a stearidonové kyseliny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemical Engineering Research and Design
ISSN
0263-8762
e-ISSN
—
Volume of the periodical
86
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000258545800003
EID of the result in the Scopus database
—