All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiome and malnutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00604560" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00604560 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/" target="_blank" >https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiom a podvýživa

  • Original language description

    Světová zdravotnická organizace definuje podvýživu jako nedostatek nebo nerovnováhu v příjmu energie a/nebo živin, která ohrožuje zdraví jedince. Sekvenování nové generace (NGS), obnovený zájem o techniky bakteriální kultivace a použití gnotobiotických modelů umožnily velké pokroky v kauzálním propojení úlohy mikrobioty a specifických bakteriálních kmenů v etiologii/prevenci nemocí spojených s podvýživou, včetně zastaveného či zpomaleného růstu a podváhy. V našem výzkumu jsme zjistili, že specifický kmen bakterie Lactiplantibacillus plantarum je schopen zlepšit růst mladýchnpodvyživených gnotobiotických zvířat a také při pravidelném podávání zlepšit růst zvířat konvenčních (zvířat, která mají vlastní mikrobiom). Tyto naše výsledky naznačují, že podávání vybraných bakteriálních kmenů a/nebo specifických postbiotik izolovaných z těchto bakterií může představovat novou strategii pro zmírnění poruchy růstu, která je jedním z dlouhodobých důsledků podvýživy. Ta stále postihuje miliony dětí do pěti let věku, a to nejen v zemích s nízkými a středními příjmy.n

  • Czech name

    Mikrobiom a podvýživa

  • Czech description

    Světová zdravotnická organizace definuje podvýživu jako nedostatek nebo nerovnováhu v příjmu energie a/nebo živin, která ohrožuje zdraví jedince. Sekvenování nové generace (NGS), obnovený zájem o techniky bakteriální kultivace a použití gnotobiotických modelů umožnily velké pokroky v kauzálním propojení úlohy mikrobioty a specifických bakteriálních kmenů v etiologii/prevenci nemocí spojených s podvýživou, včetně zastaveného či zpomaleného růstu a podváhy. V našem výzkumu jsme zjistili, že specifický kmen bakterie Lactiplantibacillus plantarum je schopen zlepšit růst mladýchnpodvyživených gnotobiotických zvířat a také při pravidelném podávání zlepšit růst zvířat konvenčních (zvířat, která mají vlastní mikrobiom). Tyto naše výsledky naznačují, že podávání vybraných bakteriálních kmenů a/nebo specifických postbiotik izolovaných z těchto bakterií může představovat novou strategii pro zmírnění poruchy růstu, která je jedním z dlouhodobých důsledků podvýživy. Ta stále postihuje miliony dětí do pěti let věku, a to nejen v zemích s nízkými a středními příjmy.n

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Mikrobiom a zdraví

  • ISBN

    978-80-271-5192-9

  • Number of pages of the result

    6

  • Pages from-to

    145-150

  • Number of pages of the book

    520

  • Publisher name

    Grada Publishing, a.s.

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS chapter