Microbiome and malnutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00604560" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00604560 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/" target="_blank" >https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiom a podvýživa
Original language description
Světová zdravotnická organizace definuje podvýživu jako nedostatek nebo nerovnováhu v příjmu energie a/nebo živin, která ohrožuje zdraví jedince. Sekvenování nové generace (NGS), obnovený zájem o techniky bakteriální kultivace a použití gnotobiotických modelů umožnily velké pokroky v kauzálním propojení úlohy mikrobioty a specifických bakteriálních kmenů v etiologii/prevenci nemocí spojených s podvýživou, včetně zastaveného či zpomaleného růstu a podváhy. V našem výzkumu jsme zjistili, že specifický kmen bakterie Lactiplantibacillus plantarum je schopen zlepšit růst mladýchnpodvyživených gnotobiotických zvířat a také při pravidelném podávání zlepšit růst zvířat konvenčních (zvířat, která mají vlastní mikrobiom). Tyto naše výsledky naznačují, že podávání vybraných bakteriálních kmenů a/nebo specifických postbiotik izolovaných z těchto bakterií může představovat novou strategii pro zmírnění poruchy růstu, která je jedním z dlouhodobých důsledků podvýživy. Ta stále postihuje miliony dětí do pěti let věku, a to nejen v zemích s nízkými a středními příjmy.n
Czech name
Mikrobiom a podvýživa
Czech description
Světová zdravotnická organizace definuje podvýživu jako nedostatek nebo nerovnováhu v příjmu energie a/nebo živin, která ohrožuje zdraví jedince. Sekvenování nové generace (NGS), obnovený zájem o techniky bakteriální kultivace a použití gnotobiotických modelů umožnily velké pokroky v kauzálním propojení úlohy mikrobioty a specifických bakteriálních kmenů v etiologii/prevenci nemocí spojených s podvýživou, včetně zastaveného či zpomaleného růstu a podváhy. V našem výzkumu jsme zjistili, že specifický kmen bakterie Lactiplantibacillus plantarum je schopen zlepšit růst mladýchnpodvyživených gnotobiotických zvířat a také při pravidelném podávání zlepšit růst zvířat konvenčních (zvířat, která mají vlastní mikrobiom). Tyto naše výsledky naznačují, že podávání vybraných bakteriálních kmenů a/nebo specifických postbiotik izolovaných z těchto bakterií může představovat novou strategii pro zmírnění poruchy růstu, která je jedním z dlouhodobých důsledků podvýživy. Ta stále postihuje miliony dětí do pěti let věku, a to nejen v zemích s nízkými a středními příjmy.n
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Mikrobiom a zdraví
ISBN
978-80-271-5192-9
Number of pages of the result
6
Pages from-to
145-150
Number of pages of the book
520
Publisher name
Grada Publishing, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—