Metodical approaches in microbiome study
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00605243" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00605243 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/" target="_blank" >https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodické přístupy ke studiu mikrobiomu
Original language description
Mikrobiom je složen z mnoha různých mikroorganismu, proto neexistuje jednotná metodika pro jejich výzkum. Nejvíce se ale studují bakterie, které zároveň tvoří majoritní část většiny mikrobiomu. Při výzkumu mikrobioty se nejčastěji využívají molekulárněbiologické metody, tedy kultivačně nezávislé, a to z důvodu, že u většiny mikroorganismu neznáme podmínky, za kterých je lze kultivovat. Složení mikrobiomu nejčastěji určujeme pomocí sekvenace. U bakterií se využívá gen pro 165 rRNA nebo celometagenomové sekvenování. To druhé lze využít i pro analýzu dalších mikroorganismu přítomných v daném mikrobiomu a umožňuje také odhalit funkční potenciál mikrobiomu. Obě metody mají své výhody, nevýhody a limitace. nNa významu roste funkční analýza mikrobiomu. Studiem RNA (metatranskriptomika) se díváme, které geny jsou v daný čas a za daných podmínek aktivní a přepisují se,studiem proteinu (metaproteomika) lze lépe pochopit dlouhodobější funkčnost mikrobiomu a studiem metabolitu (metametabolomika) lze odhalit finální produkt biochemických aktivit jednotlivých mikroorganismu.
Czech name
Metodické přístupy ke studiu mikrobiomu
Czech description
Mikrobiom je složen z mnoha různých mikroorganismu, proto neexistuje jednotná metodika pro jejich výzkum. Nejvíce se ale studují bakterie, které zároveň tvoří majoritní část většiny mikrobiomu. Při výzkumu mikrobioty se nejčastěji využívají molekulárněbiologické metody, tedy kultivačně nezávislé, a to z důvodu, že u většiny mikroorganismu neznáme podmínky, za kterých je lze kultivovat. Složení mikrobiomu nejčastěji určujeme pomocí sekvenace. U bakterií se využívá gen pro 165 rRNA nebo celometagenomové sekvenování. To druhé lze využít i pro analýzu dalších mikroorganismu přítomných v daném mikrobiomu a umožňuje také odhalit funkční potenciál mikrobiomu. Obě metody mají své výhody, nevýhody a limitace. nNa významu roste funkční analýza mikrobiomu. Studiem RNA (metatranskriptomika) se díváme, které geny jsou v daný čas a za daných podmínek aktivní a přepisují se,studiem proteinu (metaproteomika) lze lépe pochopit dlouhodobější funkčnost mikrobiomu a studiem metabolitu (metametabolomika) lze odhalit finální produkt biochemických aktivit jednotlivých mikroorganismu.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Mikrobiom a zdraví
ISBN
978-80-271-5192-9
Number of pages of the result
11
Pages from-to
33-43
Number of pages of the book
520
Publisher name
Grada Publishing, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—