Parameters of digestates from laboratory anaerobic co-fermentation of cattle slurry with 10% wt. of various biowaste from food-processing industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F11%3A86078472" target="_blank" >RIV/61989100:27710/11:86078472 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Parametry digestátů z laboratorní anaerobní kofermentace hovězí kejdy s 10 % hm. různých bioodpadů z potravinářského průmyslu
Original language description
Článek shrnuje poznatky o digestátech z laboratorní mezofilní kofermentace hovězí kejdy s 10 různými biologicky rozložitelnými odpady z potravinářského průmyslu. Všechny modelové digestáty měly obsah sušiny cca 5 % hm. a složení vhodné pro hnojení zemědělské půdy. Nejvyšší obsah organických látek (80 % hm. sušiny) byl zjištěn v digestátu z kofermentace hovězí kejdy s 10 % hm. odpadního tukového těsta z výroby cukrovinek. Nejvyšší obsah celkového dusíku (9,8 % hm.), fosforu (1,8 % hm.), vápníku (4,7 % hm.), draslíku (8,3 % hm.) a hořčíku (2,0 % hm.) byl zjištěn v digestátu z kofermentace hovězí kejdy s 10 % hm. odpadu z výroby kávové směsi ?3 in 1?. Obsah rizikových prvků byl ve všech digestátech minimální, pouze obsah mědi u všech vzorků překračoval limit pro použití na zemědělské půdě. Zdrojem mědi byla desinfekce (CuSO4), která se dostala do hovězí kejdy.
Czech name
Parametry digestátů z laboratorní anaerobní kofermentace hovězí kejdy s 10 % hm. různých bioodpadů z potravinářského průmyslu
Czech description
Článek shrnuje poznatky o digestátech z laboratorní mezofilní kofermentace hovězí kejdy s 10 různými biologicky rozložitelnými odpady z potravinářského průmyslu. Všechny modelové digestáty měly obsah sušiny cca 5 % hm. a složení vhodné pro hnojení zemědělské půdy. Nejvyšší obsah organických látek (80 % hm. sušiny) byl zjištěn v digestátu z kofermentace hovězí kejdy s 10 % hm. odpadního tukového těsta z výroby cukrovinek. Nejvyšší obsah celkového dusíku (9,8 % hm.), fosforu (1,8 % hm.), vápníku (4,7 % hm.), draslíku (8,3 % hm.) a hořčíku (2,0 % hm.) byl zjištěn v digestátu z kofermentace hovězí kejdy s 10 % hm. odpadu z výroby kávové směsi ?3 in 1?. Obsah rizikových prvků byl ve všech digestátech minimální, pouze obsah mědi u všech vzorků překračoval limit pro použití na zemědělské půdě. Zdrojem mědi byla desinfekce (CuSO4), která se dostala do hovězí kejdy.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
JE - Non-nuclear power engineering, energy consumption and utilization
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FI-IM4%2F215" target="_blank" >FI-IM4/215: *Research and development of new technologies of co-fermentation of agricultural wastes and biogenous materials with objective of increasing energetic and economical effectiveness of process.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Waste Forum
ISSN
1804-0195
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2011
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
75-81
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—