Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003546" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003546 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes
Original language description
The effect of a bilberry extract (BE, 25% anthocyanins) against oxidative damage in primary cultures of rat hepatocytes, induced by tert-butyl hydroperoxide and allyl alcohol, was investigated. BE displayed cytoprotective effects at 100 and 500 ?g/ml inthe MTT viability test. It protected the cells against lactate dehydrogenase leakage and lipoperoxidation products formation. Maximum protection (58%) was noted using 500 ?g/ml of BE and intoxication by allyl alcohol. The observed cytoprotective effect is probably due to the antioxidant properties of its constituents, mainly anthocyanins. BE scavenged DPPH (IC50 3.99 ? 0.14 ?g/ml) and enzymatically generated superoxide radical with an activity equivalent to 108 ? 7.2 U of superoxide dismutase per mg ofextract. Our results support the use of bilberry and bilberry extracts in functional foods and food supplements designed for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.
Czech name
Cytoprotektivní účinek extraktu z borůvek proti oxidačnímu poškození potkaních hepatocytů
Czech description
Byl studován vliv extraktu z borůvek (25% anthokyaninů) na poškození primárních kultur potkaních hepatocytů terc-butylhydroperoxidem a allylalkoholem. Extrakt v koncentraci 100 a 500 ?g/ml vykazoval cytoprotektivní účinek v MTT testu životnosti buněk, chránil buněčnou membránu (snížené uvolňování laktátdehydrogenasy) a potlačoval tvorbu produktů lipoperoxidace. Nejvyšší ochranný účinek se projevil v koncentraci extraktu 500 ?g/ml při intoxikaci allyalkoholem. Pozorovaný účinek je pravděpodobně dán antioxidačními vlastnostmi složek extraktu, zejména anthokyaninů. Extrakt zhášel DPPH (IC50 3,99 ? 0,14 ?g/ml) a neenzymaticky generovaný superoxidový anion radikál (aktivita ekvivalentní 108 ? 7,2 U superoxiddismutasy na mg extraktu). Naše výsledky podporujípoužívání borůvek a extraktů z nich ve funkčních potravinách a doplňcích stravy určených pro prevenci chronických onemocnění spojených s oxidačním stresem.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Plant chemoprotectants - New food supplements for health and prevention of chronic diseases.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
101
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
6
Pages from-to
912-917
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—