All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003546" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003546 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes

  • Original language description

    The effect of a bilberry extract (BE, 25% anthocyanins) against oxidative damage in primary cultures of rat hepatocytes, induced by tert-butyl hydroperoxide and allyl alcohol, was investigated. BE displayed cytoprotective effects at 100 and 500 ?g/ml inthe MTT viability test. It protected the cells against lactate dehydrogenase leakage and lipoperoxidation products formation. Maximum protection (58%) was noted using 500 ?g/ml of BE and intoxication by allyl alcohol. The observed cytoprotective effect is probably due to the antioxidant properties of its constituents, mainly anthocyanins. BE scavenged DPPH (IC50 3.99 ? 0.14 ?g/ml) and enzymatically generated superoxide radical with an activity equivalent to 108 ? 7.2 U of superoxide dismutase per mg ofextract. Our results support the use of bilberry and bilberry extracts in functional foods and food supplements designed for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.

  • Czech name

    Cytoprotektivní účinek extraktu z borůvek proti oxidačnímu poškození potkaních hepatocytů

  • Czech description

    Byl studován vliv extraktu z borůvek (25% anthokyaninů) na poškození primárních kultur potkaních hepatocytů terc-butylhydroperoxidem a allylalkoholem. Extrakt v koncentraci 100 a 500 ?g/ml vykazoval cytoprotektivní účinek v MTT testu životnosti buněk, chránil buněčnou membránu (snížené uvolňování laktátdehydrogenasy) a potlačoval tvorbu produktů lipoperoxidace. Nejvyšší ochranný účinek se projevil v koncentraci extraktu 500 ?g/ml při intoxikaci allyalkoholem. Pozorovaný účinek je pravděpodobně dán antioxidačními vlastnostmi složek extraktu, zejména anthokyaninů. Extrakt zhášel DPPH (IC50 3,99 ? 0,14 ?g/ml) a neenzymaticky generovaný superoxidový anion radikál (aktivita ekvivalentní 108 ? 7,2 U superoxiddismutasy na mg extraktu). Naše výsledky podporujípoužívání borůvek a extraktů z nich ve funkčních potravinách a doplňcích stravy určených pro prevenci chronických onemocnění spojených s oxidačním stresem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Plant chemoprotectants - New food supplements for health and prevention of chronic diseases.</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    101

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    912-917

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database