Phenolic acid contents of kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) extracts and their antioxidant and antibacterial activities
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00007387" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00007387 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61389030:_____/08:00322094 RIV/61989592:15310/08:00010539
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Phenolic acid contents of kale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) extracts and their antioxidant and antibacterial activities
Original language description
Nine phenolic acids were identified and quantified by HPLC?MS in leaves and 10 in seeds of kale (black cabbage). The free, ester (methanol-soluble), glycoside and ester-bound (methanol-insoluble) phenolic acid contents of the leaves were 487, 532, 4989 and 6402 ng/g fresh weight, respectively. Ferulic and caffeic acids (total contents; 4269 and 4887 ng/g, respectively) were the most abundant. The seed contents of these fractions were 1993, 1477, 1231 and 4909 ng/g dry weight (DW), respectively, and sinapic acid was the most abundant (5037 ng/g DW). The fractions? total phenolic contents, determined colorimetrically, were highly correlated with their DPPH scavenging capacity, and in antimicrobial activity assays, with nine test organisms representing awide array of taxa, all of the fractions were effective against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis and (most strongly) Moraxella catarrhalis. Antimicrobial and antioxidant activities of kale phenolics in free
Czech name
Obsah fenolových látek v extraktech z kapusty (Brassica oleraceae L. var. acephala DC.) a jejich antioxidační a antibakteriální aktivita
Czech description
V listech a semenech kapusty bylo metodou HPCL/MS identifikováno a kvantifikováno devět, respektive deset fenolových kyselin. Obsahy fenolových kyselin volných, esterově vázaných (rozpustných v methanolu), glykosidově a esterově vázaných (nerozpustných vmethanolu) v listech byly 487, 532, 4989 a 6402 ng/g. Nejvíce zastoupeny byly kyseliny ferulová (celkový obsah 4269) a kávová (4887 ng/g). Obsahy jednotlivých frakcí fenolových kyselin v semenech byly 1993, 1477, 1231 a 4909 ng/g; nejvíce zastoupena byla kyselina sinapová (5037 ng/g). Spektrofotometricky stanovený celkový obsah fenolových látek v jednotlivých frakcích výrazně koreloval s jejich schopností zhášet DPPH radikál. V testech antimikrobiální aktivity za použití devíti druhů reprezentujících širokou škálu kmenů, byly všechny frakce účinné proti Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis a (nejvíce) proti Moraxella catarrhalis. Antimikrobiální a antioxidační aktivity fenolových látek kapusty jsou diskutován
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
107
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—