All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analysis of markers for characterization of distillates

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F07%3A00004835" target="_blank" >RIV/61989592:15310/07:00004835 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analýza markerů pro charakterizaci destilátů

  • Original language description

    Ovocné destiláty jako meruňkovice, slivovice, destilát z jablek a hruškovice pocházející z pěstitelských pálenic byly analyzovány pomocí GC-MS. Ne zcela specifické, ale univerzální markery vyskytující se ve všech destilátech byly vybrány pro první experimenty: propan-1-ol, propan-2-ol, ethylacetát, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 1,1 diethoxyethan, ethyldekanoát, ethyldodekanoát, ethyltetradekanoát, ethylpalmitát a ethylstearát. Kvantitativní data byla statisticky hodnocena pomocí faktorové analýzy. Výsledky získané faktorovou analýzou indikují možnost rozlišení produktů podle druhu ovoce. Byly odlišeny vzorky meruňkovic a slivovic. Obdobně se podařilo odlišit destiláty z jablek a hrušek. Přestože úplné rozlišení všech vzorků bude vyžadovat nalezení dalších markerů, navržená skupina nízkomolekulárních sloučenin je slibnou skupinou univerzálních markerů pro charakterizaci destilátů.

  • Czech name

    Analýza markerů pro charakterizaci destilátů

  • Czech description

    Ovocné destiláty jako meruňkovice, slivovice, destilát z jablek a hruškovice pocházející z pěstitelských pálenic byly analyzovány pomocí GC-MS. Ne zcela specifické, ale univerzální markery vyskytující se ve všech destilátech byly vybrány pro první experimenty: propan-1-ol, propan-2-ol, ethylacetát, 2-methylpropan-1-ol, 3-methylbutan-1-ol, 1,1 diethoxyethan, ethyldekanoát, ethyldodekanoát, ethyltetradekanoát, ethylpalmitát a ethylstearát. Kvantitativní data byla statisticky hodnocena pomocí faktorové analýzy. Výsledky získané faktorovou analýzou indikují možnost rozlišení produktů podle druhu ovoce. Byly odlišeny vzorky meruňkovic a slivovic. Obdobně se podařilo odlišit destiláty z jablek a hrušek. Přestože úplné rozlišení všech vzorků bude vyžadovat nalezení dalších markerů, navržená skupina nízkomolekulárních sloučenin je slibnou skupinou univerzálních markerů pro charakterizaci destilátů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    101

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    217-219

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database