Food Quality Perception and Consumer Choice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00098273" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00098273 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Food Quality Perception and Consumer Choice
Original language description
This paper focuses on consumers' quality perception of food in the region Vysočina (Czech Republic) and its impact on interest in information, beliefs and behaviour. Having established a general framework for the analysis of food choice and quality perception, second part of the paper introduces results of investigation of the weights of preferences for selected dimensions -- (1) sensorial factors, (2) health and (3) process - which we believe are quite universal for consumer quality perception of foodproduct in the Czech Republic. To determine the relative weight placed on preferences for the selected dimensions of subjective food quality the Analytical Hierarchy Process (AHP) was employed, and the resulting ranking of preferences is presented.
Czech name
Vnímání kvality potravin a výběr spotřebitele
Czech description
Příspěvek je zaměřen na spotřebitelské vnímání kvality potravin v regionu Vysočina (Česká republika) a jeho dopad na zájem o informace, přesvědčení a chování. Po definici obecného rámce analýzy výběru potravin a vnímání jejich kvality je druhá část příspěvku věnována odhadu vah preferencí pro tyto identifikované univerzální skupiny atributů kvality potravin: (1) senzorické faktory, (2) faktory zdraví, (3)paktory procesu produkce. Pro determinaci relativních vah preferencí a stanovení preferenčního pořádku pro dané dimenze kvality je využita metoda AHP (Analytický Hiearchický Proces).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
BICABR 2006
ISBN
80-7157-985-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
564-570
Publisher name
Provozně ekonomická fakulta MZLU v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—