All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food Quality Perception and Consumer Choice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00098273" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00098273 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Food Quality Perception and Consumer Choice

  • Original language description

    This paper focuses on consumers' quality perception of food in the region Vysočina (Czech Republic) and its impact on interest in information, beliefs and behaviour. Having established a general framework for the analysis of food choice and quality perception, second part of the paper introduces results of investigation of the weights of preferences for selected dimensions -- (1) sensorial factors, (2) health and (3) process - which we believe are quite universal for consumer quality perception of foodproduct in the Czech Republic. To determine the relative weight placed on preferences for the selected dimensions of subjective food quality the Analytical Hierarchy Process (AHP) was employed, and the resulting ranking of preferences is presented.

  • Czech name

    Vnímání kvality potravin a výběr spotřebitele

  • Czech description

    Příspěvek je zaměřen na spotřebitelské vnímání kvality potravin v regionu Vysočina (Česká republika) a jeho dopad na zájem o informace, přesvědčení a chování. Po definici obecného rámce analýzy výběru potravin a vnímání jejich kvality je druhá část příspěvku věnována odhadu vah preferencí pro tyto identifikované univerzální skupiny atributů kvality potravin: (1) senzorické faktory, (2) faktory zdraví, (3)paktory procesu produkce. Pro determinaci relativních vah preferencí a stanovení preferenčního pořádku pro dané dimenze kvality je využita metoda AHP (Analytický Hiearchický Proces).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    AH - Economics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    BICABR 2006

  • ISBN

    80-7157-985-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    564-570

  • Publisher name

    Provozně ekonomická fakulta MZLU v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2006

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article