All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of non-starch polysaccharides in a new lines of spring barley grain

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002734" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002734 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/04:#0000103

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene

  • Original language description

    Přibližně 80 % sušiny ječného zrna tvoří polysacharidy (glykany). Jsou tvořeny velkým počtem kovalentně vázaných monosacharidových jednotek a jejich molekulová hmotnost dosahuje až několika milionů daltonů. Jejich strukturní role je nepostradatelná pro všechny organismy, ale zejména pro rostliny. Beta-glukany byly stanoveny metodou FIA, pentosany spektroskopickou metodou podle Douglase ve vzorcích odebraných z obilek individuálně vysetých a sklízených rostlin a rovněž z obilek rostlin setých strojem a sklizených hromadně z parcel o velikosti 10 m2. Použité odrůdy patřily jednak k odrůdám sladovnického typu (Kompakt a Krona) pěstované běžně v ČR, dále to byly odrůdy potravinářského typu získané z USA (Wabet, Wanubet, Washonubet) a třetí skupinu tvořilylinie vyšlechtěné z obou předchozích skupin na Ústavu pěstování a šlechtění rostlin MZLU v Brně. Rostliny byly vypěstovány v polních pokusech na ŠP MZLU Brno v Žabčicích bez aplikace chemických prostředků (bez pesticidů a anorganických hn

  • Czech name

    Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene

  • Czech description

    Přibližně 80 % sušiny ječného zrna tvoří polysacharidy (glykany). Jsou tvořeny velkým počtem kovalentně vázaných monosacharidových jednotek a jejich molekulová hmotnost dosahuje až několika milionů daltonů. Jejich strukturní role je nepostradatelná pro všechny organismy, ale zejména pro rostliny. Beta-glukany byly stanoveny metodou FIA, pentosany spektroskopickou metodou podle Douglase ve vzorcích odebraných z obilek individuálně vysetých a sklízených rostlin a rovněž z obilek rostlin setých strojem a sklizených hromadně z parcel o velikosti 10 m2. Použité odrůdy patřily jednak k odrůdám sladovnického typu (Kompakt a Krona) pěstované běžně v ČR, dále to byly odrůdy potravinářského typu získané z USA (Wabet, Wanubet, Washonubet) a třetí skupinu tvořilylinie vyšlechtěné z obou předchozích skupin na Ústavu pěstování a šlechtění rostlin MZLU v Brně. Rostliny byly vypěstovány v polních pokusech na ŠP MZLU Brno v Žabčicích bez aplikace chemických prostředků (bez pesticidů a anorganických hn

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QC1096" target="_blank" >QC1096: Research on factors for optimizing the quality of cereal production in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-902436-9-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    75-75

  • Publisher name

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o. Troubsko

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article