Sensory evaluation meat of chicken fed by various forms of Amaranthus (Amaranthus L.)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086684" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086684 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzorické hodnocení masa kuřat krmených různým přídavkem Amarantu (Amaranthus L.)
Original language description
Cílem práce bylo porovnat vliv Amarantu (Amaranthus L.) zkrmovaného v různé formě (tepelně upravené - "popované", tepelně neupravené, sušiny biomasy a rybí moučky) na senzorickou jakost kuřecího masa. Senzorické hodnocení probíhalo u 80 vzorků kuřat. Nebyl zjištěn průkazný rozdíl mezi masem kohoutků a slepiček, i když maso kohoutků mělo tendenci k vyrovnanější barvě - vzhledu, zatímc maso slepiček vykazovalo lepší hodnocení v textuře, šťavnatosti, vůni a i v chuti. Také nabyly zjištěny průkazné rozdílyv barvě, textuře, šťavnatosti vůni a chuti u prsní a v barvě, textuře a šťavnatosti u stehenní svaloviny mezi jednotlivými skupinami krmení. Nejhorší ohodnocení vůně a chuti byla průkazně zjištěna u skupiny kohoutků krmených rybí moučkou, nejlepší barvuvykazovalo maso slepiček krmených tepelně neupravenými semeny amarantu, a konečně nejlepší hodnocení chuti vykázalo maso kohoutků krmených usušenou biomasou amarantu.
Czech name
Senzorické hodnocení masa kuřat krmených různým přídavkem Amarantu (Amaranthus L.)
Czech description
Cílem práce bylo porovnat vliv Amarantu (Amaranthus L.) zkrmovaného v různé formě (tepelně upravené - "popované", tepelně neupravené, sušiny biomasy a rybí moučky) na senzorickou jakost kuřecího masa. Senzorické hodnocení probíhalo u 80 vzorků kuřat. Nebyl zjištěn průkazný rozdíl mezi masem kohoutků a slepiček, i když maso kohoutků mělo tendenci k vyrovnanější barvě - vzhledu, zatímc maso slepiček vykazovalo lepší hodnocení v textuře, šťavnatosti, vůni a i v chuti. Také nabyly zjištěny průkazné rozdílyv barvě, textuře, šťavnatosti vůni a chuti u prsní a v barvě, textuře a šťavnatosti u stehenní svaloviny mezi jednotlivými skupinami krmení. Nejhorší ohodnocení vůně a chuti byla průkazně zjištěna u skupiny kohoutků krmených rybí moučkou, nejlepší barvuvykazovalo maso slepiček krmených tepelně neupravenými semeny amarantu, a konečně nejlepší hodnocení chuti vykázalo maso kohoutků krmených usušenou biomasou amarantu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VI. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-521-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
278-283
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
VFU Brno
Event date
May 5, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—